O nouă provocare: Cine va fi succesorul lui Osama ben Laden?

0
23
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Agenţiile de spionaj americane anchetează dacă al-Qaida a stabilit cine va prelua conducerea reţelei după moartea lui Osama ben Laden, informează Washington Times în ediţia electronică.

Potrivit experţilor, regulamentul intern al reţelei al-Qaida prevede că adjunctul lui ben Laden, Ayman al Zawahiri, devine automat lider interimar. Dar nu există dovezi că va fi acceptat de alţi membri ai organizaţiei.

„Comandanţii de rang înalt ai al-Qaida au făcut un jurământ de loialitate faţă de ben Laden, dar acesta nu este transferabil”, explică Mary Habeck, fost expert la Consiliul american pentru Securitatea Naţională.

Juan Zarate, fost adjunct al consilierului pentru Securitate Naţională în timpul Administraţiei George W. Bush, apreciază că al-Qaida va trebui să conştientizeze că transferul de putere înseamnă transferul loialităţii.

Ziarul Asia Times relata săptămâna trecută că membrii conducerii al-Qaida s-au întrunit pentru desemnarea succesorului lui ben Laden. Potrivit serviciilor de informaţii americane, Consiliul de conducere (Shura) al reţelei al-Qaida are 30 de membri.

Potrivit Daily Mail, pakistanezul Ilyas Kashmiri, căruia i se atribuie o serie de comploturi ce vizau Europa, ar putea fi succesorul lui Osama ben Laden.

„Acest personaj este în ascensiune de câţiva ani. Probabil este pe lista scurtă a reţelei al-Qaida”, subliniază un oficial american.

Kashmiri a făcut parte din unităţile speciale ale armatei pakistaneze care s-au ocupat în anii 1980 de antrenarea mujahedinilor pentru a lupta împotriva trupelor sovietice din Afganistan.

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ