Nu votezi, nu contezi!

17
53
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html


„Iar ne aleg ţiganii din Combinat şi din Galaţi primarul!“. Aşa sună cea mai invocată lozincă post-scrutin din oraşul nostru. Sunt cunoscute manevrele care au viciat rezultatul alegerilor prin mituirea unora din locuitorii din zonele defavorizate ale municipiului. Nu vom scăpa prea curând de aceste practici: din ce se aude, nici la acest scrutin nu vom fi scutiţi…
O întrebare se naşte însă automat: noi ceilalţi, care ne pretindem cetăţeni informaţi şi responsabili, ce facem? Stăm şi comentăm de pe margine, dăm scârbiţi din mână şi spunem „Dă-i naibii!“? Nu ar fi mai simplu să mergem totuşi la vot?
Dacă îi întrebi pe aceşti indignaţi dacă au fost la vot, vor spune toţi că au fost. Deşi e clar că nu a fost aşa. La mai toate scrutinele din zona noastră, participarea la vot a fost puţin peste 50%. Adică puţin peste 13.000 de voturi exprimate. E aici un fel de ipocrizie sau nesinceritate. Ca şi atunci când toţi spun că nu ascultă manele şi nu urmăresc OTV-ul. Audienţele spun însă altceva. Sau un alt exemplu: atunci când se „taie“ gazul sau apa caldă, toţi cei intervievaţi susţin că sunt cu plata la zi. N-ar recunoaşte unul că este restanţier…
Unii dintre voi veţi spune că nu aveţi de unde alege. Atunci, fiţi pragmatici. Alegeţi răul cel mai mic. Sau alegeţi lista unui partid unde aveţi prieteni, cunoştinţe sau oameni pe care îi ştiţi competenţi şi nepătaţi. Dacă aveţi dubii referitoare la unii dintre candidaţi şi nu vreţi să vă îngreunaţi conştiinţa votându-i, atunci alegeţi partide mai mici, dar care nu au mai fost la conducere. Oricum aţi face, mergeţi totuşi la vot!
Pentru a limita ponderea votului pervertit în totalul sufragiilor exprimate e necesară o prezenţă masivă la vot. Nu cădeţi în capcana „Votul meu nu contează!“ Dacă aşa gândesc 200-500-1000 de făgărăşeni absenteişti, atunci vă puteţi imagina că prezenţa lor în cabina de vot chiar poate înclina balanţa.
10 iunie va fi o zi frumoasă, spune prognoza meteo. Va fi o zi de ieşit la iarbă verde. Nu lăsaţi pentru seara prezenţa la vot. Mergeţi la vot dimineaţa, înainte de plecare. Nu contează că sunteţi în bermude şi în şlapi. Secţiile de votare nu sunt restaurante cu ţinuta obligatorie…
Nu vreau să invoc eterna placă cu „datoria cetăţenească“. Dar nu e normal să nu avem o minimă atitudine faţă de viitorul oraşului în care trăim, aşa cum este votul. Mai bine riscăm o potenţială dezamăgire, decât să stăm pe margine şi să comentăm, dar să nu „dăm cu votul“ atunci când avem ocazia. Altfel, orice comentariu ulterior nu-şi mai are rostul.

17 COMENTARII

 1. Faca-se voia ta D-le Redactor!!!!…cred ca este corect ca,dupa o anumita perioada de timp,anumiti comentatori mai vechi si poate deveniti incomozi sa fie stersi de pe lista si sa fie pusi in carantina.Cred insa ca oricum acum nu prea mai este prea mult de citit si mai ales de comentat pe acest site.O zi buna,articole la fel de bune si o gramada de comentatori.

 2. Ma bucur sa citesc un altfel de indemn catre fagaraseni , indemn spre a-si indeplininu datoria cetateneasca de care ne ferim s-o zicem , ci dreptul lor de a-si exprima o opinie , o vointa care adunata cu vointa altora poate schimba ceva in bine. Ma ingrijoreaza , si asta nu numai la fagaraseni ci si la modul general , pe tara , faptul ca spiritul comunitar, cel care trebuie sa domine viata unei comunitati , cel care trebuie sa se bazeze pe o comuniune si o comunicare spirituala inalta , care sa aiba ca temelie , credinta , onestitatea , civismul , bunul simt si moralitatea, acest spirit comunitar spuneam , lasa mult de dorit . Prea usor acceptam ceea ce altii ne impun prin vointa lor , iar noi , ceilalti , fie din comoditate , fie din lipsa de speranta in fortele noastre, raminem sa comentam, in vag, deznodamintul care, nu ne convine. Cind se voteaza un primar , nu trebuie sa ne gindim nici la partid , nici la primministru , nici la presedinte. Trebuie sa ne gindim la omul propus , sa-l analizam cu bune si rele , sa stim despre el cit mai multe , sa ne informam corect , sa judecam limpede si nu bruiati de tot felul de „tate” incapabile sa vada si sa accepte adevarul, in fata. Daca dupa o atenta analiza am ajuns la concluzia ca omul respectiv este capabil sa conduca orasul fara s fure , fara sa-si protejeze neamurile si clienteala politica , atunci merita votat. Incercati sa dati dovada de spiritul comunitar. Pe baza lui ne putem construi o comunitate si comuniune care sa ne saigure un comfort social!

 3. Da !!!.. frumos indemn , ”Mergeti la vot” , acordati o importanta deosebita votului, nu stati in casa ,este o ocazie la 4 ani sa ne alegem edilul , sa ne vedem orasul cum prospera sub conducerea lui…,ca nu mai trebuie sa mergem pe strazi si trotuare neasfaltate ,strazi si alei neluminate public ,parcuri cu iarba necosita , pubele asezate in locuri neadecvate, caini comunitari stapani pe oras , investitori straini ,locuri de munca astfel incat rata somajului si saracia sa dispara si cate nu ar mai fi de spus, dar ma rezum numai la atat, restul las sa hotarasca alegatorul !!!.

 4. as vota dar nu imi convine de nici unul dintre candidati  sintem dezamagiti complet de politicieni din fagaras de la revolutie pana in prezent (fagarasul exista persistent rasismul si coruptia) …..

 5. „Iar ne aleg ţiganii din Combinat şi din Galaţi primarul!“. 🙂
   Mandra sa fac parte din zona activa a orasului 😉 Pacat ca nu si anul acesta… Din motive obiective,dara’ !

 6. Să facă românii copii și se rezolvă trebile. Dacă nu, ciocu mic și joc de gleznă: manele și otv forevăr. Cui nu-i place e poftit de către onor presedinte aut. Doar patrioții adevărați să rămînă. Eu rămîn. Mă adaptez repede.
  PS: Poate știe cineva telefonul mamei Omida. Mîine poimîine e ministru al muncii și o relație din timp mi-ar prinde bine. Pe copii i-am deprins deja cu șparleala; un portmoneu, o bicicletă, o roată de rezervă, mă rog, ce pică. Învață repede, sunt isteți, patrioți mari, ca și mine. Ieri i-am retras de la școală. Am vazut la știri ca profesorii e pedofili. Nu mai scriu; fug că se dă prima pentru familii defavorizate și despăgubirea pentru etnii discriminate. Mîine vine ajutorul social, poimîine alocația și suplimentul, sîmbătă seara vin partidele cu uleiul. Uf, m-a extenuat săptămîna asta. Dar cît de bine e să fii patriot! Vă mulțumesc!

 7. Tiganii din Combinat…mda…eu stau acolo si sunt destul de alb…si mihai intai a subliniat foarte bine..,,cat e de bine sa fii patriot” probabil unii de acolo sunt mai educati ca multi din oras ,,ul” fagaras.dar ignoranta unora e prea mare…manduc poate nu o sa asfalteze pe acolo ca vezi doamne nu suntem educati,sa nu uitam scena cu ,,ciorditul instalatiei” de craciun…desi nu cred c’o sa muste din asfalt… e o situatie destul de ciudata

 8. felicitari sorin manduc poate poti muta romii pe dealu galatului ca ne-a cam inghesuit orasu si ne fac de ras.

 9. Dă tată o tură prin maternitate și alta prin cimitir și-o să vezi cine se mută în curînd pe dealuri.
  Ce se întîmplă dacă într-un compartiment de tren intră una sau mai multe famelii dă țîgani cu puradăi cu tot? Pleci mata tată! Dacă ești la o terasă și-apare lîngă masa ta aceeași formație etnică, ghici cine-o taie de-acolo? Tot mata tată. Și acum: ghici cine-și vor lua catrafusele și vor coloniza dealurile limitrofe?

 10. aaaahahaha neinteresant e clar tu esti unu din romii urat mirositori…. cum de ai net?????

 11. Aahaa, da, sunt un rrom care put, dar cu știința și respectul limbii dumitale materne; spre deosebire de matale care-o stîlcești sadic, de parcă ai vrea să moară prin sufocare.
  Astfel:
  1. Incepi fraza cu literă mică.
  2. Semnele de punctuație îți sunt străine, scrii de-a valma (se scrie: „Felicitări, Sorin Mănduc!. Poate poți…etc).
  3. Nu folosești articolul hotărît ( se scrie: Dealul, orașul…).
  4. Numele proprii se scriu corect și cu majusculă ( Dealul Galațiului, nu dealu galațului).
  5. Nu faci acordul subiectului cu predicatul ( rromii…ne-au cam înghesuit, nu ne-a cam înghesuit).

  Problema nu e cum am eu net, ci cum de ești dumneata român? Pentru că românitatea locuiește mai întîi în limbă, parcă așa spunea unul din poeții dumneavoastră mari, de care sigur n-ai auzit.
  Îți recomand să pui mîna pe carte, să lași deocamdată aventura scrisului din respect pentru nația ta, și-ntre timp să-ți pregătești bagajele pentru „dealu galațului”. We won!

 12. hahaha tot neinteresant sincer am alergie la natia ta mai bine de apuca antonescu sa isi termine treaba cu natia voastra… degaba te dai rotund ma inpresionezi putin spre deloc tot cu T esti.. apropo pe unde ai fost cu puradei la cersit in ce tari ne ai facut de ras?????

 13. Bă tată ești de-un analfabetism la fel de ucigaș ca și instinctele tale. Eu că mai șparlesc cîte un portmoneu prin Cracovia sau prin Varșovia sunt mai puțin vinovat decît tine care torturezi limba română pînă la desfigurare.
  Ne-ai duce la Bug ca să rămînă ăia ca tine în România…Și ce Românie va fi aia? Una care vorbește o păsărească jalnică, așa cum faci tu, care suduie în numele patriotismului, care ascultă cu pasiune manelele noastre, ne imită în tot ce avem mai vulgar, construiește pestriț așa cum facem și noi…
  Voi v-ați furat țara cu acte în regulă, ați vîndut-o pe comisioane austriecilor, rusilor, americanilor, tuturor corporațiilor și vă plîngeți de noi că cerșim, șparlim mizilicuri și vă facem de ris? Cei ca tine sunt problema României nu puradeii mei. Voi care v-ați avortat copiii ( 20 de mil. din 1989 pînă azi )!!! Ne vom înmulți, vom penetra politica -deja am făcut-o – și vom schimba numele țării în Rromânia. Cei ca tine asta merită. Vă vom strivi și vă vom deporta și vom șterge urmele voastre secăturilor!

 14. hahaha vise de rom .. te-am cam bagat mult in seama asa ca dute mai ciordeste ceva si trimite puradei la cersit cu pirande cu tot …. multumeste lu dm-zeu ca mai exista natia ta. … si hai pa nu imi pierd vremea cu ciocolata urit mirositoare … mi-e greata si sila de cioroi. pa

 15. „mihai intai” – esti un „rrom” simpatic :).
  „eu-le” , te facu „mihai intai” de „cacao” :). Ce mamaliga , ma, e atat de greu sa duci la bun sfarsit o fraza, corect, d.p.d.v. gramatical? „Cuvantul” nu e o „arma” cu care stii ce sa faci si din exprimarea ta nici nu cred ca pui mare baza pe ea.

 16. Datorită indivizilor ăstora rudimentari care nu sesizează nici ironia, nici retorica amară dintr-un text, incapabili de atenție, reflexivitate și argument, asasini nepedepsiți ai limbii materne, românii sunt taxați în bloc de rasism, iar naționalismul românesc terfelit în ultimul hal. Unii ca ăștia reprezintă argumentul infailibil al dușmanilor acestui neam. Nu poți dom’le să te umfli în pene de român ce ești și să scrii numele Creatorului prescurtat și cu litera mică..

 17. :):):)…nu m ai am timp pt. comentarii…sunt plin de munca…:)din fericire…oricum..mergeti la vot…exprimativa opinia..odata la 4 ani omul de rind are puterea in mina lui…nu irositi acest moment…..
  P.S. Mihai intai….superb:):):):):)

LĂSAȚI UN MESAJ