Conform unui comunicat de presă postat pe site-ul mai.gov.ro, ” Executivul a aprobat, astăzi, 31 ianuarie a.c., Ordonanța de Guvern pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidența persoanelor și cartea electronică de identitate”.
În urma analizei făcută de specialiștii de la profit.ro, o modificare importantă este aceea că de la data realizării condițiilor tehnice necesare, cetățenii români vor putea solicita eliberarea actului de identitate oricărui serviciu public comunitar de evidență a persoanelor, nu doar la cel de reședință. Acesta lucru s-ar putea întâmpla chiar până la finalul anului 2023, până când trebuie eliminată treptat obligația cetățenilor români de a mai prezenta certificatele de stare civilă și, după caz, documentele care atestă existența unui imobil, la momentul depunerii cererii pentru eliberarea cărții electronice de identitate.
O altă modificare vizează suportarea de către stat a costului eliberării noilor cărți electronice de identitate, din fondurile alocate în acest scop prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Obiectivul investiției este atingerea numărului de 8.500.000 cetățeni pentru care se eliberează cartea de identitate electronică. Fondurile din PNRR asigură eliberarea gratuită pentru circa 5 milioane de persoane, pentru care cărțile electronice ar putea fi eliberate în următorii 3 ani. Ulterior, Guvenul poate decide suportarea acestor costuri de la buget. Mecanismul din ordonanță prevede că fiecare cetățean să beneficieze cel puțin o dată de gratuitate la eliberarea documentului de identitate.
Locul nașterii titularului nu va mai fi tipărit pe noua carte de identitate, fiind înscris în formatul digital. Adresa de domiciliu va rămâne inscripționată pe cărțile de identitate simple, dar nu va mai fi inscripționată și pe verso-ul cărții electronice de identitate, ca în prezent. Adresa de domiciliu și respectiv de reședință vor fi de asemenea stocate pe cip-ul cărții electronice de identitate. Înscrierea adresei de domiciliu doar în suportul electronic al cărții electronice de identitate are ca scop eliminarea obligației preschimbării buletinului atunci când se schimbă domiciliul. Procedura preschimbării domiciliului va fi realizată exclusiv în mediul digital. Termenul limită de valabilitate a vechilor buletine este 03 august 2031, când toți românii ar trebui să dețină noile tipuri de buletine, dar cele eliberate până 31 decembrie 2023 vor permite, până la expirare, călătoria în statele UE. Pentru fiecare cetățean va exista într-un sistem digital o mapă cu documentele prezentate în original, imaginea facială și semnătura acestuia.
Proiectul mai stabilește și posibilitatea emiterii unor cărți de identitate, cu valabilitate de 2 ani, pentru minorii cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani. În schimb valabilitatea cărților de identitate va fi de 4 ani (nu de 2 ani cât fusese stabilit anterior) pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 2 şi 14 ani. De asemenea, cărțile de identitate vor avea valabilitate de 5 ani (în loc de 4 ani cât fusese stabilit anterior) pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani.