După cum a fost stabilit în 2020, clienții casnici ce doresc să se racordeze la rețeaua de energie electică sau gaze naturale o pot face gratuit. La sfârșitul anului 2021, autoritățile au modificat legislația energiei electrice și a gazelor naturale, unele dintre schimbări vizând racordarea clienților casnici la aceste utilități. Acum, printr-un ordin al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) oficializat luni, 28 februarie 2022, a apărut regulamentul de branșare la rețeaua de gaze naturale a clienților casnici, ceea ce face posibilă aplicarea noilor reguli, dar nu și în cazul electricității. Noile reguli se aplică cererilor de branșare la gaze depuse de la începutul anului. Pentru ca schimbările aduse prin OUG nr. 143/2021 să se poată aplica, regulile ce prevăd branșarea clienților casnici la rețeaua de gaze naturale au fost aficializate prin apariția ordinului ANRE nr. 7/2022 în Monitorul Oficial nr. 196. Prevederile referitoare la branșarea la rețeaua de energie electrică nu au apărut încă.
Astfel, regulile pentru branșarea la rețeaua de distribuție a gazelor naturale stabilesc că, în cazul clienților casnici, contravaloarea lucrărilor de racordare inclusiv a celor de proiectare se suportă integral de către operatorul sistemului de distribuție a gazelor până la limita valorii medii a unui racord.
Pentru a simplifica procesul de racordare, solicitantul poate suporta financiar contravaloarea lucrărilor de racordare și de proiectare urmând să fie despăgubit de către operatorul de distribuție până la limita contravalorii medii a unui racord, conform reglementărilor ANRE.
Returnarea sumelor către solicitant se va putea realiza pe două căi:
– în tranșe anuale într-un interval de cinci ani de la data punerii în funcțiune a instalației de utilizare a gazelor naturale;
– în integralitate, în limita valorii medii a unui racord, în maxim 30 de zile de la data punerii în funcțiune a instalației de utilizare a gazelor naturale.
Ulterior racordării la rețeaua de gaze, instalația rezultată în urma finanțării intră în proprietatea operatorului sistemului de distribuție de la data punerii în funcțiune a acesteia.
Pe de altă parte, clienții noncasnici „suportă în integralitate instalația de racordare aferentă locului de consum”, adică contravaloarea lucrărilor de racordare, inclusiv a celor de proiectare a racordului/ branșamentului la rețeaua de gaze naturale. Prezentele prevederi, referitoare la soluționarea cererilor de racordare la rețelele de gazele naturale, se aplică începând cu cele înregistrate încă din ultima zi a anului trecut, dată la care a intrat în vigoare și OUG nr. 143/2021. Conform acestei ordonanțe de urgență, aceleași reguli s-ar aplica și pentru branșarea la rețeaua de electricitate, însă regulile de punere în aplicare nu au fost încă publicate.