
Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple al Județului Brașov informează publicul larg că începând cu data de 12.08.2013 au intrat în vigoare prevederile Legii nr. 175/06.06.2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005, în sensul schimbării vârstei de amprentare a minorului de la 6 ani la 12 ani, implicit şi a valabilităţii pasaportului. Astfel, taxele vor fi diferenţiate după cum urmează:
– pentru persoanele care nu au împlinit vârsta de 12 ani, paşaportul electronic simplu va avea valabilitatea de 3 ani, iar preţul va fi de 244,00 lei care se achita la CEC Bank;
– pentru persoanele cu vârsta de peste 12 ani, paşaportul electronic simplu va avea valabilitatea de 5 ani, iar preţul va fi de 270,00 lei care se achită la CEC Bank. Pentru ambele cazuri de mai sus se mai achită o taxă la Trezorerie, în valoare de 32 lei.
Pentru toate situaţiile în care la data plăţii contravalorii blanchetelor paşapoartelor electronice simple (270,00 lei) solicitantul se încadra la condiţiile de eliberare a unui paşaport electronic cu valabilitate 5 ani, iar ulterior după data de 12.08.2013 (inclusiv), la data cererii, se încadrează la condiţiile pentru eliberarea unui paşaport electronic cu valabilitate 3 ani, Compania „Imprimeria Naţională”-S.A. va proceda la restituirea diferenţei de 26,00 lei. Restituirea diferenţei se va efectua în baza următoarelor documente depuse/transmise prin poştă către C.N. „Imprimeria Naţională” din Bucureşti, B-dul Iuliu Maniu nr. 244D, sector 6, după cum urmează:
cerere întocmită de către părintele copilului minor, cu specificarea datelor de identificare şi a datelor referitoare la modalitatea de restituire a diferenţei de 26,00 lei (cont IBAN, banca titularului de cont), copie act de identitate părinte și copie paşaport electronic copil minor.
De asemenea, cererile pentru eliberarea pașaportului simplu temporar, în cazul persoanelor lipsite temporar de capacitatea de exercițiu, pot fi depuse în numele titularului de către reprezentantul legal sau de către autoritățile medicale române, fără ca prezența titularului să fie obligatorie.
Documentele de călătorie declarate pierdute sau furate, recuperate de autoritățile emitente, pot fi restituite titularilor pentru a fi folosite în continuare, dacă mai sunt valabile și într-o stare fizică corespunzătoare și dacă titularilor nu li s-au eliberat documente noi în locul acestora, în condițiile prezentei legi.