Noapte albă la bibliotecă

0
43
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html


 

Câteva zeci de făgărăşeni au trecut sâmbătă noaptea pragul Bibliotecii din municipiul nostru. Aceştia au participat la prima ediţie a evenimentului „Noaptea Bibliotecilor“. Cei prezenţi au avut parte de foarte multe surprize. Bineînţeles, toate activităţile organizate au fost dedicate cărţii.

 

Eveniment naţional în premieră

Făgărăşenii au făcut noapte albă sâmbătă, 1 octombrie la Biblioteca din oraş. Insituţia de cultură din municipiu a organizat evenimentul „Noaptea Bibliotecilor“, iar făgărăşenii au răspuns în număr destul de mare acestei acţiuni.

„Am organizat acest eveniment cultural naţional „Noaptea bibliotecilor“ pentru a fi în pas cu ceilalţi colegi din ţară. Şi-au adus contribuţia Asociaţia Excedo, care a promovat aceast program în parteneriat cu Asociaţia Bibliotecarilor Publici din România. Bibliotecile judeţene au fost primele, iar apoi, încet- încet, au început să se înscrie şi bibliotecile municipale. Este prima ediţie, sperăm ca în acest fel, în viitor, să fim cât mai multe biblioteci care vom organiza un astfel de eveniment. Noaptea Bibliotecilor înseamnă un moment de apropiere de carte“, a spus Raluca Bucur, bibliotecar la Biblioteca Municipală.

Astfel că iubitorii de lectură au avut parte de foarte multe  momente organizate până după miezul nopţii. „Noaptea literaţilor“ a fost primul capitol al evenimentului la care au luat parte zeci de elevi şi profesori din Făgăraş.

„Pentru acestă noapte am pregătit un program amplu menit decantării textului literar, studiului, aprofundării şi accederii la carte. Suntem onorate de prezenţa domnilor profesori Ioani, Mihali, Teulea, Florin Piţu, unii dintre ei autori de volume de poezii, teatru şi critică. Este un prilej deosebit de a le oferi cititorilor făgărăşeni pagini de lectură, de reflectare, de simbolizare a conceptelor, a trăirilor, a rostirilor celor care au dat prestigiu ţinutului făgărăşean“, a spus Viorica Bica, bibliotecar.

 

Recenzii, concursuri, audiţii, premii

Şi nu au fost singurele activităţi pregătite. Invitaţii au putut afla de ce este important să cumpărăm cărţi, ce cărţi merită să citim, criteriile de lectură, dar şi ce trebuie să facă biblioteca pentru adolescenţi. Toţi cei prezenţi au fost invitaţi să definească biblioteca în accepţiunea lor şi au fost rugaţi să dea sugestii refritoare la serviciile pe care at trebui să le ofere pe viitor această instituţie.

Cei prezenţi au ascultat lucrprile tinerilor cicitori făgărăşeni, postae pe blogul Bibliotecii Municipale, le-au dat calificative , iar câştigătorul , elevul  Paul Langa, a fost premiat pentru o poezie deosebită.

De asemenea, elevii prezenţi la eveniment au îmbinat utilul cu plăcutul. Mai multe concursuri interactive de perspicacitate şi cultură generală au fost pregătite de bibliotecari şi i-au animat pe aceştia, în căutarea unei comori imaginare, întrupată într-o concretă carte.

Noaptea s-a încheiat cu audiţii muzicale şi cu proiecţii de filme.

(Mihaela BĂRGĂOANU)

 

LĂSAȚI UN MESAJ