Ne aşteaptă o vară fierbinte. Vezi prognoza pentru lunile iunie, iulie și august!

0
355
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Ne așteaptă o vară fiebinte. Administrația Națională de Meteorologie anunţă temperaturi peste normele climatologice şi deficit de precipitaţii. Lunile de vară din acest an vor fi caracterizate printr-o vreme, în general, caldă, cu valori medii termice peste normele climatologice ale perioadei, dar şi prin deficit de precipitaţii, mai ales din sudul, sud-estul şi sud-vestul ţării.

În iunie, temperaturile medii lunare se vor situa, în general, în apropierea mediei climatologice. Administrația Națională de Meteorologie estimează, în perioada analizată, temperaturi medii de până de până la 19 grade Celsius, în Maramureş şi Transilvania. În prima lună de vară, respectiv în iunie cantităţile totale de precipitaţii vor fi, în general, deficitare, cu excepţia zonelor de munte unde vor fi normale sau uşor excedentare. Pentru luna iulie, meteorologii estimează că temperatura medie lunară a aerului va fi mai ridicată decât norma climatologică, îndeosebi în sudul, sud-estul şi vestul ţării. În condiţiile în care media multianuală a lunii este de 20,2 grade Celsius, cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Maramureş şi Transilvania (între 17 şi 21 de grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de până la 24 de grade Celsius, se vor consemna în Muntenia şi Oltenia. Potrivit ANM, în august, norma climatologică este stabilită la 19,7 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 16 şi 20 de grade Celsius, în Transilvania, dar şi de până la 23 de grade Celsius, în Muntenia, Dobrogea, Banat, Oltenia şi Moldova.
Pe de altă parte, precipitaţiile totale lunare vor fi deficitare în toată ţara, iar cantităţile cele mai scăzute s-ar putea consemna în sud, sud-est şi sud-vest. Măsurătorile de specialitate au stabilit o normă medie lunară a precipitaţiilor Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.

LĂSAȚI UN MESAJ