Muzeul Valer Literat la ceas aniversar

0
52
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Astăzi 5 noiembrie, Muzeul Ţării Făgăraşului „Valeriu Literat” aniversează 87 de ani de la înfiinţare. Deşi nu s-a organizat nicio manifestare pompoasă de marcare a evenimentului, mărturia trecerii anilor este evidenţiată prin îmbogăţirea în timp cu obiecte şi dovezi valoroase ale istoriei şi civilizaţiei locuitorilor din aceasta străveche vatră a Ţării Făgăraşului.

În anul 1923, Valer Literat, profesor de istorie la Liceul „Radu Negru”, a pus bazele primului muzeu făgărăşean şi unul dintre cele mai vechi din România, sub numele „Muzeul Etnografic Regional din România“. Pe parcursul anilor, muzeul a primit statutul de instituţie de stat, iar denumirea a suferit numeroase schimbări. De 5 ani, la iniţiativa directorului Gheorghe Dragotă, la denumirea instituţiei s-a adăugat şi numele întemeietorului.

La începuturi, patrimoniului era constituit din donaţii: colecţii de carte veche, port popular, obiecte casnice şi de agricultură. Acum Muzeul Ţării Făgăraşului se poate lăuda cu peste 20.000 de piese. Impunătoarea Cetate a Făgăraşului are 80 de încăperi, dar doar 12 sunt destinate muzeului, fapt ce împiedică expunerea tuturor pieselor existente în patriomoniu. (Iulia Grecu)

LĂSAȚI UN MESAJ