Muzeul „Valer Literat“ a împlinit 88 de ani

1
56
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

 


88 de ani de tradiţii, de cultură şi sute de expoziţii organizate. Muzeul Ţării Făgăraşului „Valer Literat“ a împlinit vineri, 4 noiembrie o venerabilă vârstă de 88 de ani. Fondatorul instituţiei de cultură a fost nimeni altul decât profesorul Valer Literat.

Muzeul Ţării Făgăraşului „Valer Literat“ a văzut pentru prima dată lumina într-o zi mohorâtă de 4 noiembrie, 1923. Profesorul Valer Literat a fost cel care a fondat şi la Făgăraş un muzeu a adus în prim plan şi a făcut cunoscută întreaga istorie a zonei.

„Este o zi festivă pentru noi, pentru că muzeul împlineşte astăzi 88 de ani de când reputatul om de cultură făgărăşean Valer Literat a pus bazele muzeului regional etnografic al Ţării Oltului. Atunci, într-o adunare a ASTREI făgărăşene – fiindcă Valer Literat a fost şi preşedinte a Despărţământului 2 ASTRA Făgăraş – a propus înfiinţarea unui muzeu, aici, la Făgăraş“, a spus Gheorghe Dragotă, directorul Muzeului „Valer Literat“

Ca orice început şi acest concept a avut urcuşuri şi coborâşuri. Primul sediu în care muzeul a funcţionat a fost lângă fostul cinematograf „Negoiu“. Câteva decenii mai târziu, acesta a fost mutat unde este şi astăzi, în incinta Cetăţii Făgăraşului.

„Sigur că a durat o perioadă mai lungă de organizare până la inaugurarea oficială. Aceasta s-a întâmplat în februarie 1951, când a devenit unitate de stat şi a luat denumirea de Muzeul Orăşenesc Făgăraş. Atunci am şi primit două săli. Muzeul Bruckenthal a înfiinţat în oraş o secţie a sa, secţie care în 1973 a fuzionat cu Muzeul Orăşenesc Făgăraş, noua titulatură fiind Muzeul Cetatea Făgăraş“, a mai spus Gheorghe Dragotă.

Dacă la început muzeul se mândrea cu o zestre de doar 200 de piese expuse,  acum instituţia numără nu mai puţin de 20.000 de exponate. Din păcate însă, reprezentanţii muzeului îşi doresc un spaţiu mult mai mare pentru ca întreg patrimoniul cultural să fie expus şi vizionat de către turiştii şi făgărăşenii care calcă pragul instituţiei.

(Alina ROMAN)

 

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ