
Câinii comunitari afectează serios bugetul Spitalului Municipal. Banii care s-au cheltuit anul trecut pe serul antirabic, ce trebuie administrat pacienţilor muşcaţi de maidanezi, nu sunt deloc puţini. În plus, unii dintre făgărăşeni care au fost atacaţi de patrupedele fără stăpân au suferit răni serioase şi au avut nevoie de tratamente îndelungate şi costisitoare.
Zilnic, la Compartimentul de urgenţe al Spitalului Municipal ajung zeci de făgărăşeni muşcaţi de câinii maidanezi. Pentru orice rană provocată de patrupedele fără stăpân, oricât de mică ar fi, oamenii trebuie să fie vaccinaţi antirabic. Unii însă se aleg cu răni mai grave şi, pe lângă vaccin, mai au nevoie şi de alte tratamente. „La Urgenţe, se prezintă zilnic foarte mulţi pacienţi cu plăgi provocate de muşcăturile de câinii fără stăpân. Aceştia necesită îngrijiri medicale. Li se administrează imediat vaccinul antitetanos şi cel antirabic. Apoi, le este tratată plaga. Unele răni se suprainfectează şi e nevoie de tratament cu antibiotic o perioadă mai îndelungată, iar unii pacienţi necesită internare“, a declarat medicul Simona Cornea.
Din banii cheltuiţi de unitatea sanitară numai pentru vaccinul antirabic, spitalul ar fi putut acorda cel puţin o lună tichetele de masă salariaţilor, care, din cauza lipsei de bani, au fost înjumătăţite. „Serul antirabic pe care îl procurăm de la Institutul Cantacuzino Bucureşti este destul de scump. Anul trecut numai pentru acest ser, Spitalul Municipal a cheltuit 30 de mii de lei”, a declarat directorul administrativ al Spitalului Municipal, Mihai Maga.
Până când câinii nu vor mai reprezenta o problemă pentru făgărăşeni, unitatea sanitară va fi nevoită să dea bani din bugetul sărac al spitalului pe tratamentele necesare celor muşcaţi de maidanezi.
(Lavinia GHEORGHE)
Problema câinilor vagabonzi ar putea fi rezolvata foarte ușor prin implicarea cu adevărat a primăriei și anume prin angajarea unei firme de ecarisaj care sa se chiar ocupe de acest fenomen, iar dacă este invocata lipsa banilor ar trebui sa se calculeze dacă suma cheltuita pentru vaccinul antirabic este mai mare decât suma necesara strângerii câinilor. Părerea mea e ca primăria nu are deocamdată capacitatea de a gestiona mai multe probleme de administrare a orașului și aici aș menționa problema parcărilor, a spatiilor verzi încă ocupate de grădinile de zarzavaturi, problema drumurilor care au fost petecite pe motiv de criza( aici nu pot sa nu citez cuvintele primarului pe atunci candidat cum ca ” avem o comoara sub asfalt’ referindu-se la străzile care aveau și au piatra cubica sub asfalt și care au fost bineînțeles doar petecite), problema gunoaielor și aici ma refer la amplasarea containerelor care putea fi regândita după exemplul de la Sibiu unde acestea sunt grupate în locuri special amenajate și nu împrăștiate prin tot orașul. As menționa mult mai multe probleme chiar dacă sunt în afara subiectului, dar consider ca alături de problema câinilor vagabonzi și acestea pot măsura nivelul de performanta al instituției primăriei.
Problema cainilor vagabonzi s-ar rezolva cu mai putine cheltuieli,daca primaria ar da dovada de implicare efectiva.Sigur,este foarte simplu,sa vina echipaje din Brasov ,sa ridice cainii si cineva responsabil cu bugetul sa achite nota de plata.Fie ea,cit de ridicata,nu implica efort si responsabilitate.Sint unul din cei care iubesc animalele,mai ales cainii.De ce nu exista din partea primariei niciun fel de dorinta.implicare sa avem un adapost pentru cainii din Fagaras?Se invoca costurile.Dar a avut cineva interesul sa faca o documentatie, o calculatie si pe urma sa o lanseze PUBLIC? Pentru sponsori,pentru voluntari,pentru ONG=uri?Primaria este blocata birocratic si ca atare bietele animale nu au nici-o intelegere sau sprijin din partea autoritatilor locale,desi,repet,sint iubitori der animale mai multi decit hingherii.Sa nu asteptam sprijin de la stat,sa apelam numai la constiinta noastra,la iubirea noastra neconditionata fata de bietele animale haituite si agresate fara nci o putinta de a se apara de rautatea umana.