Moș Crăciun este canadian

0
35
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Moş Crăciun este canadian şi locuieşte în Arctica, a proclamat Guvernul din Ottawa, care a anunţat pe un ton serios că i-a acordat acestuia un certificat de cetăţenie şi a efectuat inspecţia tehnică a săniuţei roşii pe care Moşul o va conduce în noaptea de vineri, în periplul său anual.

Potrivit AFP, Jason Kenney, ministrul canadian al Cetăţeniei, Imigraţiei şi Multiculturalismului, a profitat de ceremonia de acordare a cetăţeniei canadiene pentru 100 de persoane, organizată în Calgary, pentru a reafirma că Moş Crăciun este de naţionalitate canadiană.

Fără să se desprindă total de „limba de lemn” oficială, ministrul canadian i-a urat lui Moş Crăciun „mult succes în activităţile sale” şi l-a asigurat, printr-un comunicat oficial, că, „în calitate de cetăţean canadian care locuieşte în nordul ţării, va putea să revină fără niciun fel de probleme în Canada după ce îşi va fi încheiat călătoria în jurul lumii”.

Prin aceste declaraţii, guvernul condus de Stephen Harper riscă astfel să declanşeze furia finlandezilor. În opinia lor, simpaticul Moş în costum roşu trăieşte „oficial” în această ţară scandinavă – mai precis în Laponia, în cătunul Rovaniemi, foarte aproape de Cercul polar.

Însă, în opinia Guvernului de la Ottawa, nu există niciun dubiu. Organismul care reglementează traficul aerian, Nav Canada, a anunţat că „o sursă anonimă de la Pol” a prezentat autorităţilor planul de zbor al „unei aeronave de culoare roşie, de tipul unei sănii, trasă de nouă reni”, care va pleca de la Polul Nord şi va face escale „în casele tuturor copiilor cuminţi din lume”.

La rândul său, ministerul Transporturilor a continuat această sarabandă a declaraţiilor oficiale, confirmând, pe un ton la fel de serios, faptul că Moş Crăciun „a trecut testul de pilotaj şi este pregătit încă o dată pentru a distribui cadourile sale”.

În acelaşi spirit declarativ, un inspector al companiei Transports Canada a mers la Polul Nord pentru a inspecta sania lui Moş Crăciun, care este echipată de acum înainte cu un sistem GPS. Inspectorul canadian a verificat atelajul, trenul de aterizare şi, bineînţeles, nasul renului Rudolf.

Copiii vor putea urmări călătoria lui Moş Crăciun în jurul lumii pe site-ul proiectului „NORAD sur la piste du Père Noël” (www.noradsanta.org/fr/index.html) sau cu ajutorul a două celebre servicii ale motorului de căutare Google – Google Maps şi Google Earth.

North American Aerospace Defense Command (NORAD) (Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospaţială) este o organizaţie înfiinţată de Statele Unite în cooperare cu statul canadian şi reprezintă un sistem de monitorizare şi avertizare aerospaţială pentru America de Nord.

LĂSAȚI UN MESAJ