
Bolnavi la care salvarea ajunge în cel mai bun caz după câteva ore, incendii la care maşina de pompieri nu poate ajunge pentru că se defectează pe drum, pereţi crăpaţi, case distruse, maşini stricate. Toate acestea din cauza unei şosele care ne duce cu gândul la un drum din Afganistan. Sătui de toate acestea, oamenii au ieşit joi, 10 septembrie, să-şi strige disperarea în speranţa că cineva îi va auzi şi va face ceva pentru ei. Aşa că zeci de săteni, înarmaţi cu pancarte, au baricadat şoseaua care face legătura între Şercaia şi Hoghiz. Timp de aproape o oră nicio maşină nu a mai putut trece prin dreptul localităţii.
Drumul ruşinii
Protestele oamenilor au început în urmă cu câteva săptămâni. Aceştia şi-au manifestat nemulţumirea cu privire la drumul aproape impracticabil care le tranzitează localităţile. „Drumul Ruşinii“ sau „Jos Berceanu“ au fost primele mesaje scrise de oameni pe acest drum. Nimeni însă nu le-a luat în seamă. Ajunşi la capătul răbdării, oamenii au găsit de cuviinţă, ca o ultimă măsură, să blocheze drumul. Înarmaţi cu pancarte, ei s-au adunat la intrarea în Comăna şi au oprit circulaţia. Cu toţii au strigat lozinci precum „Jos Berceanu!“ sau „Ruşine Blaga!“.
Şoferii au fost nevoiţi să stea în coloană mai bine de jumătate de oră. „Nu ştiu ce se întâmplă de e aşa coloană de maşini. Eu merg spre Hoghiz“, „Într-adevăr, drumul e groaznic. Ne e şi teamă când mergem pe această şosea. Nu ştii când se strică maşina“, „Chiar dacă trebuie să aşteptăm, cred că e justificat protestul oamenilor. E unul dintre cele mai rele drumuri pe care am circulat în ţara noastră“, ne-au spus câţiva şoferi care aşteptau ca drumul să fie deblocat.
Intervenţii îngreunate…
Nu de puţine ori, din cauza drumului aproape impracticabil, pompierii şi ambulanţa nu au ajuns în timp util. „Eu sunt din Comăna de Jos şi am doi copii. Unul dintre ei e grav bolnav, iar o dată pe lună am nevoie să vină salvarea. Numai că din cauza drumul, aceasta vine destul de greu. Vreau să ne ia şi pe noi cineva în considerare, pe mine, o mamă disperată, că în orice moment, copilul poate muri din caza celor care nu vor să facă acest drum“, „Îmi aduc aminte că, înainte să fie construit drumul, era unul de balast. Era mult mai bun decât acesta. Puteai să circuli liniştit. Acum, nu e săptămână să nu se strice ceva la maşină“, „Pe acest drum, nici cu tractoarele nu poţi circula. E dezastru şi văd că nimeni nu face nimic“, ne-au spus câţiva localnici din comuna Comăna.
„Vreau să vă spun că în urmă cu două luni a fost un incendiu în comună. Am sunat la pompieri, iar două maşini din Rupea au plecat imediat spre noi. Amândouă maşinile au ajuns însă cu băile de ulei sparte. Nu au mai putut să facă nimic“, ne-a spus Viorel Grusea, primarul comunei Comăna.
Iar majoritatea celor care tranzitează zona dau vina pe autorităţile locale. „Toată lumea dă vina pe noi, ne înjură că nu facem drumurile. Noi ce putem să facem, dacă Guvernul nu ia o măsură. Pe drumul acesta circulă maşini de zeci de tone şi trebuie refăcut de la fundaţie“, ne-a spus Cristinel Paltin, primarul comunei Şercaia.
Din drum judeţean în naţional
Şoseaua care face legătura între Drumul Naţional 1 şi Drumul Naţional 13 a fost până nu demult în responsabilitatea Consiliului Judeţean. Deşi a fost reparat de foarte multe ori, drumul nu a rezistat în timp. Asta pentru că pe aici circulă zilnic zeci de maşini de mare tonaj. Majoritatea se îndreaptă spre fabrica de ciment de la Hoghiz. Iar realizarea unui drum rezistent la un astfel de trafic ar fi dus la un cost de 50 de milioane de euro, bani de care Consiliul Judeţean nu dispune. În aceste condiţii, consilierii judeţeni au aprobat clasarea lui în drum naţional.
„Interesant este că s-a votat în unanimitate în momentul în care s-a făcut clasarea acestui drum, din drum judeţean în drum naţional. Motivaţia a fost foarte simplă: suma imensă de bani, de 50 de milioane de euro, necesară reparării acestui drum, pentru a-l face compatibil cu tipul de trafic greu care face legătura cu fabrica de ciment. Transporturile foarte grele fac ca această fundaţie, care în momentul de faţă nu există, să distrugă orice reparaţie care se face pe acest drum. Guvernul a promis clar, făcând o glumă, că în 103 zile va fi gata“ ne-a spus Sebastian Grapă, consilier judeţean.
Însă totul a rămas la faza obţinerii de avize. „La nivelul Guvernului au fost date câteva aprobări de la ministerul de resort. Din păcate, ştiu că s-a blocat, ştiu că mai este un singur minister care trebuie să acorde avizul de legalitate, pentru a se clasa în drum naţional. Astfel că Guvernul nu investeşte, nu bagă bani, iar Consiliul Judeţean nu mai are bază legală pentru a face aceste reparaţii“, ne-a spus deputatul Mihai Donţu.
Drum naţional sau judeţean, până la clarificare, tot oamenii sunt cei care vor avea de suferit. Pereţii caselor se vor crăpa mai mult, maşinile se vor strica în continuare, salvarea ar putea să nu mai salveze vieţi omeneşti, iar pompierii să ajungă după ce focul a mistuit totul.
(Mihaela BĂRGĂOANU)
ne spune d-ul Grapa cati bani s-au decontat pentru acest drum in anii 2006,2007,2008?