
Se spune că nu e om pe lume acela care nu a plantat un pom, nu a făcut o casă sau nu a crescut un copil. Aşa ne-am gândit şi noi, echipa Televiziunii Făgăraş – Antena 1, când am demarat acţiunea ,,FABRICA DE OXIGEN”, o acţiune care s-a bucurat de un real succes. Zeci de oameni, de la cel mai mic până la cel mai mare, de la cel cu funcţie până la cetăţeanul de rând, ne-au dat, sâmbătă, o mână de ajutor.Cu toţii iubesc natura, vor o viaţă mai sănătoasă pentru ei şi urmaşii lor, aşa că au plantat câte un pomişor în curtea spitalului.
Tinerii alături de noi
Acţiunea a debutat la ora 11, însă majoritatea, nerăbdători să planteze un puiet, au venit mult mai devreme. Nimeni nu a stat prea mult pe gânduri şi imediat a început treaba. „Muncim, muncim din greu pentru copiii noştri, pentru semenii noştri şi pentru planeta noastă“ ne-a spus Lavinia Gheorghe, reporter la Televiziunea Făgăraş. „Am reuşit să plantăm mai mulţi puieţi şi suntem foarte bucuroşi că venim în acest fel în ajutorul naturii“, ne-a spus Laura Ramba, editor coordonator la Televiziunea Făgăraş. ,, Această acţiune poate fi un început, un semnal pe care îl dăm, pentru ca astfel de acţiuni să fie urmate de altele. Pare puţin acum, dar aşa ceva, multiplicat în mii de ,,exemplare”, poate cu adevărat să conteze, la scara întregului oraş”, a spus Dan Ciocoiu, realizator de emisiuni la TVF. „Am învăţat de la bunicul meu că în viaţă trebuie să ştii să plantezi un pom şi apoi să îl arătăm copiilor şi nepoţilor“, ne-a spus Ionuţ Borzea, regizor emisie montaj la Televiziunea Făgăraş.
Tinerii făgărăşeni s-au prezentat în număr foarte mare. Este vorba de elevii de la Grupul Şcolar „Doctor Ioan Şenchea“ şi cei de la Colegiul Naţional „Radu Negru“, de handbalistele de la Clubul Dara, dar şi de fotbaliştii de la Clubul Sportiv Ena INTER Făgăraş. „Este foarte bună această iniţiativă şi noi am răspuns imediat, mai ales că suntem în cercul de geografie“, ne-au spus elevii de la Grupul Şcolar „Doctor Ioan Şenchea“.
Şi cei mai mici făgărăşeni au vrut să dea o mână de ajutor. „Am venit astăzi cu mama şi fratele meu să plantez un pom. Mi-a plăcut foarte mult“, ne-a spus Nicoleta Ghircoiaş, o fetiţă de doar 4 ani.
Şi autorităţile plantează
Nu au lipsit nici reprezentanţii instituţiilor făgărăşene, care s-au alăturat acţiunii noastre. „Fac ceea ce trebuie să facă toţi oamenii. Mă bucur că a existat o mână de oameni care au mobilizat atâţia tineri. E foarte bine ceea ce se face şi sper ca şi alţii să urmeze exemplul“, ne-a spus Sorin Mănduc, primarul Făgăraşului. „Am contribuit la construcţia unei fabrici de oxigen pentru posteritate, pentru copii noştri, pentru noi şi pentru cei care vor fi în suferinţă“, ne-a spus comisarul Dana Comaniciu, şeful Biroului de Ordine Publică de la Poliţia Făgăraş. „Ne-am alăturat şi noi acţiunii şi am plantat mai mulţi pomi. E o mândrie pentru noi toţi“, ne-a spus Alexandru Boieriu, referent la Administraţia Financiară Făgăraş.
„ Este un lucru foarte bun, pentru că, după cum ştim, natura e cea care dă sănătate, aer curat şi astfel putem trăi într-un mediu curat“, ne-a spus Dumitru Şandru, directorul Ecoterm R.A.
„Am venit cu drag şi cu multă bucurie în suflet, asta pentru că verdele întotdeauna a însemnat ceva pentru mine. Sper să nu fie ultima acţiune de acest gen din oraşul nostru“, ne-a spus Florin Mândraş.
Nici oamenii de afaceri din oraş nu au lipsit de la această acţiune. „Echipa Televiziunii Făgăraş a avut o iniţiativă foarte bună cu fabrica de oxigen . Eu sunt din partea firmei „Crispadin“ care susţine un viitor bazat pe produse ecologice“, ne-a spus Cristian Urs.
„Când plantez un copac, sunt foarte fericită şi mă bucur întotdeauna. Astfel, de acţiuni sunt vitale în oraşul nostru şi nu numai“, ne-a spus Dana Coantă.
Fabrica de oxigen a fost construită şi cu ajutorul tuturor, oameni cu simţ civic care nu au ezitat şi au venit să dea o mână de ajutor. „Treaba merge ca pe roate. Am venit imediat când am auzit apelul făcut de Televiziunea Făgăraş. E important pentru noi să plantăm un pom“, „Am văzut emisiunile şi ştirile Televiziunii Făgăraş şi, pentru că iubesc natura, am venit şi eu să dau o mână de ajutor“, ne-au spus câţiva făgărăşeni, prezenţi şi ei la acţiune.
Pădurarii au fost ,,creierul” şi furnizorul
Au fost prezenţi şi pădurarii care au susţinut această acţiune şi au venit cu materia primă, cu puieţii. „Ne-am adunat pentru a încerca să demarăm câteva acţiuni de completare a spaţiului cu specific forestier. Ne-am alăturat acţiunii, în primul rând, prin punerea la dispoziţie a materialului răsăditor“, ne-a spus Sorin Urdea, şeful Ocolului Silvic „Pădurile Şincii“. „E o treabă extraordinară făcută de făgărăşeni, prin dumneavoastră. Mai mult, vă putem dovedi că plantând un pom, un arbore, viitorul şi aerul curat sunt asigurat“ ne-a spus Samoilă Modorcea, şeful Ocolului Silvic Făgăraş.
După o muncă straşnică, s-au văzut şi rezultatele. „În proporţie de 99 la sută, fabrica de oxigen e gata. Să dea Domnul să se şi prindă cei aproape 400 de puieţi plantaţi astăzi. Sunt foarte mulţumit că au venit foarte mulţi oameni cu dragoste pentru natură“, ne-a declarat Alexandru Gherghe, directorul Televiziunii Făgăraş.
Şi acesta e doar primul pas, pentru că nu vrem să ne oprim aici. În viitorul apropiat, echipa Televiziunii Făgăraş-Antena 1 va mai organiza asemenea acţiune. E nevoie doar de oameni care vor să salveze natura. De restul, ne ocupăm noi!
(Mihaela BĂRGĂOANU)