Mii de oameni la Dumbrava Vadului

0
496
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html


Peste 10.000 de persoane au participat la deschiderea Poienii Narciselor. Sărbătoarea câmpenească de la Vad a făcut ocolul ţării, iar oamenii au venit din toate colţurile României pentru un buchet de narcise. Din păcate, narcisele înflorite, care formau un adevărat covor alb acum 10 ani, n-au mai existat de această dată, oamenii fiind nevoiţi să parcurgă o bună bucată din poiană pentru a strânge un buchet de coprine. Însă acest lucru se va schimba în curând, promit autorităţile locale.

Sărbătoare finanţată de CJ Braşov

Narcisele de la Vad au fost la mare căutare în acest weekend, mai ales că duminică a fost deschiderea poienei, iar fiecare doritor a putut culege aceste flori după bunul plac.

„Sunt din Zărneşti şi nu este pentru prima dată când venim la Poiana Narciselor. Ne place să venim aici pentru a prinde festivitatea de deschidere şi reuşim să culegem un buchet din aceste flori minunate şi în plus de asta ne relaxăm“, „Am venit împreună cu copiii şi ne simţim foarte bine. Am cules fiecare câte un buchet de narcise. Copiii sunt foarte încântaţi când aud de Dumbrava Vadului, le face plăcere să alerge prin poiană după un fir de narcisă, iar când ajung acasă deja îşi fac planuri pentru anul viitor“, au spus câţiva participanţi.

„Din păcate, e ceva mai puţină lume şi miroase a sărăcie. Vă spun cu regret că este una dintre puţinele serbări pe care noi le mai finanţăm. Dacă acum patru ani aveam 116 serbări pe an acum aceasta este singura pe care o mai finanţăm. E o tradiţie pe care vrem să o păstrăm şi de asemenea trebuie să mai investim şi în poiană pentru ca ea să nu dispară“, a spus preşedintele Consililui Judeţean, Aristotel Căncescu.

Poiana a fost curăţată de tufărişul invadator

Rezervaţia “Poienile cu Narcise din Dumbrava Vadului” ocupă o suprafaţă de 400 de hectare şi a fost declarată pentru prima dată arie naturală protejată în anul 1964 iar la nivel naţional în anul 2000. Rezervaţia este o pădure de stejar rărită, cu poieni mari, în care din mai pînă în iunie înfloresc narcisele. Aria naturală protejată este un rest de pădure care acoperea altă dată întreaga Depresiune a Făgăraşului, rămânând unica padure de stejari seculari păstrată în această regiune.

„Este primul an după 7 ani de mandat în care am început efectiv salvarea narciselor. Acestea au nevoie de soare şi luminiş. Am făcut acest lucru pe o suprafaţă de 3 hectare. Am defrişat această suprafaţă de tufărişul invadator, iar efectul se va vedea în anul care vine“, ne-a zis primarul comunei Şercaia, Cristinel Paltin.

N-au lipsit micii, berea şi spectacolul popular

Însă oamenii nu au venit la Dumbrava Vadului doar pentru un buchet de flori, ci au dorit să profite şi de vremea frumoasă. Astfel, încărcaţi cu carne şi verdeţuri, aceştia şi-au întins păturile pe de-o parte şi de alta a drumului, au încins jarul şi au pornit grătarul.

„Ce să facem, profităm de vremea frumoasă şi ne relaxăm aşa cum ştim noi mai bine, la iarbă verde. Acum gătim un ceaun din carne de miel, am adăugat toate cele necesare, carne, sare, piper, boia un pic de pastă de roşii şi mai spre sfârşit vom adăuga şi câţiva cartofi“, au spus câţiva cetăţeni.

Cei care nu au dorit să se relaxeze la iarbă verde au mâncat şi mici la tarabele improvizate de comercianţi. „Facem mici ardeleneşti, iar după cum vedeţi, de abia facem faţă comenzilor“, a declarat unul dintre comercianţi aflaţi la marginea poienii.

De asemenea pe tot parcursul zilei, cei care s-au aflat ieri la poiana cu narcise s-au putut bucura de un spectacol de excepţie oferit de formaţia „Cerbul Carpatin“ din Braşov  şi de soliştii din grupul „Dor făgărăşan“.

Buna desfăşurare a manifestării a fost vegheată îndeaproape de efectivele din cadrul Poliţiei şi Jandarmeriei Făgăraş care din fericire nu s-au confruntat cu incidente majore.

(Iulia Grecu)

LĂSAȚI UN MESAJ