Micii iconari de la Şinca Nouă

3
128
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Satul Şinca Nouă demonstrează permanent că nu degeaba a primit statutul de sat european. Nu doar investiţiile demarate în localitate ci şi viaţa socială şi culturală, ne arată că este un loc care se dezvoltă continuu. Cu ajutorul autorităţiilor locale, copiii din comună beneficiază de cinci cursuri extraşcolare iar roadele muncii loc nu întârzâie să apară. Vineri, 28 ianuarie elevii şcolii din Şinca Nouă au pregătit o expoziţie care cuprinde în jur de 260 de icoane pictate de ei pe sticlă.

Pe lângă joacă, copiii din Şinca Nouă îşi petrec timpul în mod foarte util. Autorităţile comunei s-au implicat intens în pregătirea lor iar de câţiva ani au organizat mai multe activităţi extraşcolare.

Astfel, dansurile populare, cântatul la diferite instrumente muzicale, corul satului, cursurile de limba germană sunt activităţile la care participă săptămânal. Mai nou, în sat a fost înfiinţat un atelier de pictură pe sticlă. Iar copiii s-au pus pe muncă. După aproape un an de zile aceştia au realizat două expoziţii. Vineri, 28 ianuarie, la căminul cultural a avut loc vernisajul celei mai noi care cuprinde în jur de 260 de icoane pe sticlă.

„Este un eveniment cultural deosebit pentru localitatea noastră întrucât avem o expoziţie de peste 260 de icoane pe sticlă, pictate de copiii de la şcaolă şi e un lucru care nu e la îndemâna oricărui sat. Noi punem mare accent pentru promovarea tineretului în comună, avem cinci activităţi extraşcolare pe care copiii le pot accesa gratuit, la limba germană, cor, cântatul la fluier sau alte instrumente muzicale, echipa de dans şi acest atelier de pictură“ ne-a spus Dumitru Flucuş, primarul comunei Şinca Nouă.

Munca nu a fost una uşoară mai ales că multe dintre icoane au fost realizate de micuţi care abia au împlinit 8 ani. „Este un curs optţional, se desfăşoara sâmbăta şi am câte două şedinţe, o şedinţă pentru cei mici şi alta cu cei mari, clasele V-VIII. Copiii sutn foarte talentaţi şi sutn talente autentice fiindcă fac icoană naivă atuentică“ ne-a spus Daniela Ciocănaru, cooronatoarea atelierului de pictură.

La eveniment au participat zeci de localnici care au vrut să vadă realizările micuţilor. „Nu pot decât să mă bucur de iniţiativa care s-a luat în sat, de deschidere a copiilor faţă de icoană. Pentur mine e un lucru ştiut ca şi călugăr ceea ce reprezintă icoana dar pentru copii e un lucru minunat pentru că de la vârsta aceasta ei să se obişnuiască cu prezenţa icoanei în viaţa lor“ a spus părintele stareţ Matei de la mănăstirea Şinca Nouă.

Iar copiii nu vor să se oprească aici pentru că în viitor vor să realizeze alte expoziţii, pe care le vor prezenta paote chiar şi în străinătate.

(Mihaela BĂRGĂOANU)

3 COMENTARII

  1. Felicitari micutilor pictori si dascalilor care -i coordoneaza in acest frumos proiect! Succes pe mai departe!

  2. Felicitari micutilor,mai putin dascalilor care ii coordoneaza.O asemenea fiinta, care si-a construit fericirea pe nefericirea altor micuti,nu ar trebui sa invete niste copii nevinovati sa picteze icoane.Icoana este o pictura speciala.

  3. Felicitai micutilor,care sunt nevinovati,dar nu si dascalilor.Ma refer la doamna coordonatoare care si-a construit fericirea pe nefericirea altor micuti.Icoana este speciala.Nu ar trebui sa intre pe mainile unor astfel de dascali,care pot fi orice,numai exemple de urmat nu.

LĂSAȚI UN MESAJ