Black Friday este o sărbătoare care a apărut în Statele Unite și are loc în ultima zi de vineri din noiembrie, după Ziua Recunoștinței. În România, Black Friday are loc de obicei la jumătatea lunii noiembrie, pentru ca apoi să ajungă toate produsele la cumpărători până în data de 1 Decembrie, când e zi liberă. De regulă, toate magazinele din România țin Black Friday odată cu eMAG, cel mai mare retailer online din România. Acesta derulează festivalul de shopping în acest an în data de 12 noiembrie, însă lanțurile Altex/Media Galaxy și Flanco au dat deja drumul promoțiilor.
Campaniile de Black Friday (Vinerea Neagra) atrag din ce în ce mai mulți cumpărători în fiecare an, iar asta se întâmplă din motive justificate. În luna noiembrie, au loc cele mai mari reduceri de prețuri din an, pentru toate categoriile de produse. Așa cum este de așteptat, majoritatea celor care vânează ofertele fac shopping online, iar avantajele față de cumpărăturile tradiționale sunt clare: găsești mult mai rapid ceea ce îți dorești, poți compara promoțiile și poți ține ușor evidența achizițiilor.
Deși în prezent stabilirea prețurilor de către companii este reglementată de autorități după criterii mai exigente, există încă riscul de a cădea în plasa celor care vor să profite de pe urma cumpărătorilor. În primul rând, va trebui să te asiguri că produsul dorit a fost într-adevăr redus, iar promoția nu este „falsă”. Cu alte cuvinte, va trebui să verifici dacă reducerea este aplicată prețului pe care îl are produsul în mod normal. Acesta este reprezentat de costul cel mai mic pe care magazinul îl practică în ultimele 30 de zile înaintea perioadei de promoții.
De-a lungul timpului, mai multe magazine au „umflat” artificial prețurile, pentru ca de Black Friday să aplice reduceri. În final, ajungi să plătești aceiași bani sau chiar mai mulți.
În plus, asigură-te că prețul a rămas același cu cel afișat, atunci când plasezi comanda. Există posbilitatea ca, după adăugarea în coș, costul să fie modificat.
Un pas important, pe care mulți îl sar, este acela de a examina dacă obiectul respectiv este în conformitate cu nevoile și dorințele lor. Foloseste-ți spiritul analitic înainte să arunci cu banii pe fereastră.
În ceea ce privește garanțiile, condițiile acestora trebuie să rămână aceleași, indiferent dacă ai cumpărat produsul la preț întreg sau redus, din magazin online sau fizic.
ANPC oferă cumpărătorilor un set de recomandări după care aceștia se pot ghida pentru a face cumpărături linistiți. Agenția îi sfătuiește pe cei ce interesați de achiziții să verifice stocul existent în magazinele de la care vor să cumpere. Apoi, este esențială verificarea prețului. Va trebui să afli dacă acesta este integral sau reprezintă valoarea fără TVA. În plus, fii atent care este costul de livrare și dacă este unul rezonabil.