Masca de protecţie devine obligatorie şi în spaţiile închise, şi în spaţiile deschise, în judeţul Braşov. Decizia a fost apobată, miercuri, în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Braşov, pentru a ţine sub control numărul de infectări, cu aplicare imediată, justificată prin faptul că, în ultimele zile, Braşovul a înregistrat tot mai multe cazuri de infectare cu coronavirus.
În 12 comune din județul Brașov nu există niciun caz de coronavirus și în aceste cazuri se va purta mască , în afara domiciliului obligatoriu.
Elevii din școli aveau voie până ieri ca în curtea școlilor să nu poarte mască, mai ales că erau obligați să stea la o anumită distanță de ceilalți elevi iar acum masca este obligatorie și în pauze. Însă prefectul județului susține că se pot face excepții de la regulă, în anumite condiții.
În plus, interzise sunt şi evenimentele private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în toate spaţiile din judeţul Braşov cum ar fi – fără a se limita la acestea – saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente.
De asemenea, sunt interzise toate activităţile recreative şi sportive ce presupun adunarea a mai mult de 10 persoane dacă nu locuiesc împreună.
Interzisă este şi participarea la procesiunile religioase sau pelerinaje a celor care nu sunt din localitatea unde sunt aceste evenimente. Totodată, este interzis să umbli în grupuri mai mari de 6 persoane, dacă nu locuiţi sub acelaşi acoperiş.
Aceeaşi Hotărâre mai prevede şi măsuri suplimentare pentru localităţile unde incidenţa cumulată a infectărilor, la 14 zile, depăşeşte 3 la mia de locuitori. Aici, în plus, este prevăzut că se suspendă activităţile din instituţii muzeale, biblioteci, cinematografe, instituţii de spectacole şi concerte.
De asemenea, se închid restaurantele sau cafenelele. Totuşi, restaurantele din hoteluri sau pensiuni îşi vor putea servi clienţii cazaţi acolo.
Şi activitatea sălilor de jocuri de noroc se suspendă, dacă incidenţa depăşeşte 3 la mia de locuitori.
Toate aceste măsuri speciale pentru localităţile cu incidenţa mai mare de 3 la mie se aplică timp de 14 zile, începând cu data atingerii incidenţei cumulate.
În judeţul Braşov, potrivit datelor DSP, sunt 2 localităţi care au o incidenţă peste 4 la mie. Este vorba despre Sânpetru (4.38) şi Şinca Nouă (4.15). Pe de altă parte, Victoria, Ghimbav, Drăguş, Cristian, Dumbrăviţa, Prejmer şi Părău au o incidenţă peste 3 la mie. Alte 9 localităţi au incidenţă cuprinsă între 2,99 şi 2,00 la mie. Aici se situează şi municipiul Braşov, care are 2,68. În schimb, 12 localităţi printre care și Făgărașul au incidenţă cuprinsă între 1,99 şi 1,00 la mie. Restul au incidenţă sub 1 la mie.