Masa de Crăciun

1
39
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

100 de grame de cârnaţi pot avea până la 500 de kilocalorii, aceeaşi cantitate de caltaboş – 400 de kilocalorii, iar friptura de porc poate „urca” până la 1.000 de kilocalorii

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, di­rec­torul Institutului de Cercetări Alimen­tare, atrage atenţia asupra fap­tului că în perioada sărbătorilor de iarnă riscăm să mâncăm de patru ori mai mult decât necesarul zilnic. „Dacă într-o zi obişnuită o femeie ar trebui să consume, în medie, 2.000 kcal, iar un bărbat 2.500 kcal, la masa de Crăciun putem consuma până la 8.000 kcal”, precizează specialistul.

Medicul nutriţionist a calculat pentru gândul câte kilocalorii ascunde fiecare preparat tradiţional. Astfel, 100 de grame de cârnaţi obişnuiţi, preparaţi din carne de porc sau oaie, au între 300 şi 500 kilocalorii.

Caltaboşul, preparat din orez şi organe, ajunge până la 200-400 kilocalorii/porţie de 100 de grame. Tradiţionalele sarmale de Crăciun, care au în compoziţie de obicei carne de vită sau porc şi, mai rar, pasăre, conţin 250-500 kilocalorii la suta de grame. Aceeaşi cantitate de friptură de porc slabă numără 200 kilocalorii, în timp ce o porţie de friptură împănată ajunge la 500 kilocalorii. Dacă ne gândim, totuşi, că o bucăţică de 100 de grame de carne nu este suficientă, o porţie mai zdravănă de friptură de porc va avea aproximativ 1.000 kilocalorii.

O bucăţică de 100 de grame de tobă, preparată din cap şi picioare de porc, are 300-500 kilocalorii. Nici piftia nu face rabat. Alimentul, care are în compoziţie şorici, cap şi picioare de curcan sau porc, tinde sa ajungă la 200-500 kilocalorii/ porţie de 100 de grame.

Două felii de cozonac echivalează cu o friptură de porc

Nutriţionistul Mencinicopschi subliniază faptul că dulciurile „ascund” multe kilocalorii. „Două felii de cozonac pot avea până la 500 kilocalorii, mai ales dacă desertul are nucă şi cremă de ciocolată. Totul depinde însă de numărul de ouă şi de cantitatea de grăsime şi zahăr folosite la prepararea cozonacului”, argumentează specialistul.

Salata de boeuf este o combinaţie teoretic sănătoasă între legume fierte şi carne de vită slabă. Singurul „păcat” îl reprezintă maioneza, menţionează medicul.

Astfel, o porţie de salată de boeuf de 200 de grame echivalează cu 1.000 de kilocalorii. Pentru a mai scădea conţinutul caloric, se recomandă ca la prepararea maionezei să înlocuim uleiul cu albuş de ou, scăzând astfel numărul de kilocalorii. Potrivit specialistului, o lingură de maioneză normală are 150 de kilocalorii, în timp ce o lingură de maioneză „light” are în jur de 30 de kilocalorii.

Jumătate de litru de vin fiert are 250 kilocalorii

Alcătuind un meniu pentru aperitivul din dimineaţa zilei de Crăciun, format din 100 mililitri de alcool (300 kcal), câte o porţie „sănătoasă” – adică de 200 de grame – de salată de boeuf, mezeluri afumate, cârnaţi şi tobă, însumăm aproximativ 3.700 kilocalorii.

Masa de prânz, compusă din friptură de porc cu cartofi prăjiţi, sarmale şi caltaboşi (câte 200 de grame), jumătate de litru de vin (250 kilocalorii), cozonac şi apă plată sau minerală, „strânge” 3.600 kilocalorii.
Iar dacă pentru cină ne limităm la o porţie de piftie slabă de curcan, de 200 de grame, şi la o sută de grame de fructe, se mai adaugă 550 kilocalorii. Un litru de băuturi carbogazoase tip cola ajunge până la 450 kilocalorii, iar 100 de grame de pâine echivalează cu 200 de kilocalorii.

Aşadar, aportul caloric în prima zi a Crăciunului sare uşor de 8.000 de kilocalorii, în condiţiile în care o porţie de mâncare nu depăşeşte 200 de grame iar preparatele nu sunt foarte grase.

sursa: gandul

1 COMENTARIU

  1. Lasati vraja cu articolele de nimic. Copiati moda vestului fara alt motiv in afara de ”voga”.Este masa de Craciun…O DATA PE AN !!! Bucurate de asta si de obiceiul ce il avem !!!

LĂSAȚI UN MESAJ