Mariana Tîrcă- cetăţean de onoare al Făgăraşului

0
66
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

mariana-tirca1>265 de meciuri jucate cu tricolorul pe piept. Căpitan la echipa naţională, Ştiinţa Bacău, Oltchim Rm Vâlcea şi Podravka Koprivnica. Câştigătoare a Cupei Campionilor Europeni, a Supercupei Europei, a nenumărate titluri de campioană şi cupe ale României şi Croaţiei. 2068 de goluri marcate în întreaga carieră – record mondial încă neegalat, prima româncă selecţionată în echipa lumii, plasarea în primele 5 jucătoare ale secolului 20, iată câteva superlative impresionante, care îşi au geneza în oraşul nostru. Ele sunt îngemănate în fiinţa unei mari campioane, Mariana Tîrcă, născută la Făgăraş, oraş care a întâmpinat-o cu căldură, primind-o în galeria lui de oameni celebri, plecaţi de aici în lumea largă, unde au dat măsura talentului şi excelenţei lor.

Video:

Portret de campioană

Mariana Tîrcă este un nume rostit cu amiraţie pe toate meridianele lumii, de iubitorii handbalului şi nu numai. Pe oriunde au purtat-o paşii vieţii şi carierei, a reuşit să impună respect pentru prestaţiile ei din teren, cât şi pentru calităţile umane de excepţie. Pentru că un talent nedublat de un om cu caracter nu impune respectul nimănui. Tot la fel, un talent nedublat de o muncă asiduă, tenace, chiar disperată, se usucă precum o floare care nu e udată. Un om care şi-a potenţat talentul de excepţie cu o voinţă de fier şi cu o putere de muncă remarcabilă şi care a reuşit în acelaşi timp să rămână un om modest şi la locul lui, merită pe deplin respectul concetăţenilor săi. Concetăţeni care s-au gândit să facă un gest de reparaţie morală, numind-o cetăţean de onoare pe cea care avea deja decernat acest titlu în Braşov, Râmnicu Vâlcea şi chiar Croaţia !

Consilierii fac şi lucruri lăudabile

Iniţiativa a aparţinut unui grup de consilieri locali care au înţeles astfel să omagieze, poate cu întârziere, dar e bine şi acum, un om de valoare sportivă şi umană, care a plecat din oraşul nostru : ,,Într-o lume a falselor modele, a falselor valori, Făgăraşul are în oraş, în ţară şi în lume, adevărate valori care trebuie preţuite şi răsplătite cum se cuvine. Doamna Mariana Tîrcă este un asemenea exemplu de valoare şi de aici şi explicaţia gestului nostru. Vreau să precizez că doar formal este iniţiativa mea, ea aparţine unui grup de consilieri locali, iar eu, ca de altfel, întreg Consiliul Local, nu am putut decât să fim de acord”, a spus primarul Sorin Mănduc.

Campioana emoţionată

Deşi a mai fost confruntată cu reacţiile de admiraţie…zgomotoasă a mulţimilor din sălile de sport, Mariana Tîrcă a fost realmente impresionată de primirea făcută de publicul numeros aflat în sala de sport a Colegiului Naţional ,,Doamna Stanca”. Ea a retrăit momentele de început ale carierei, destăinuindu-se publicului: ,,Vreau să vă spun că nu am uitat niciodată de unde am plecat. Pe podium, când se cânta imnul României, îmi aminteam mereu de primii mei paşi în carieră, pe care i-am făcut aici, la Făgăraş.”
Cu toate că a primit la viaţa ei nenumărate premii, cupe şi distincţii de tot felul, ea a ţinut să mulţumească emoţionată foştilor ei concitadini pentru acest titlu:,, Am purtat Făgăraşul în suflet pe oriunde am fost plecată. Această distincţie înseamnă mult pentru mine, pentru că de acest oraş mă leagă totul, copilăria, adolescenţa, descoperirea handbalului, începuturile carierei mele. Deşi nu mai locuiesc aici, am revenit mereu cu plăcere în oraş, pe care l-am regăsit schimbat mult în bine”, a mai spus campioana.
Dar parcă mai emoţionat decât Mariana a fost cel care a descoperit-o, a învăţat-o ,,meserie” şi a dăruit-o marii performanţe, care i-a fost deopotrivă antrenor, mentor şi părinte, profesorul Nicolae Marian: ,, Simt în suflet o mare emoţie şi totodată o mare mulţumire sufletească. Mariana e acolo unde e, toată lumea o respectă şi o iubeşte. Mă bucur că intuiţia mea nu a dat greş în cazul ei, cum nu a dat greş nici în cazul altor handbaliste făgărăşence, ajunse în echipa naţională. Niciuna însă nu se poate compara cu Mariana”.

La finalul festivităţii, petrecută, aşa cum era normal pentru un mare sportiv, pe un teren de joc, Mariana a dat multe autografe şi s-a fotografiat cu toţi cei care au rugat-o. Cu politeţea, modestia şi dacă vreţi, cu umilinţa unei mari campioane. Şi a unui mare OM.

LĂSAȚI UN MESAJ