COMUNICAT DE PRESA
În legătură cu afirmațiile din spațiul public prilejuite de includerea Spitalului Municipal din Făgăraș în lista spitalelor de suport pentru pacienții testați pozitiv cu virusul SARS-COV-2, apreciez că, înainte de toate, este nevoie de calm și rațiune, și că este de evitat inflamarea disproporțională a opiniei publice, mai ales în plină criză globală.
Să luăm lucrurile pe rând.
În data de 24 martie 2020, conducerea Direcției de Sănătate Publică Brașov a înaintat Ministerului Sănătății următoarele propuneri pentru spitalul suport COVID-19 din județul Brașov:
– Spitalul CF Brașov (specialități medicale);
– Pavilionul Tractorul al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov (specialități chirurgicale și ATI);
– Pavilionul Central al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, spațiu complet separat de restul circuitelor unității sanitare – pentru pacienții COVID-19 cu infarct miocardic.
Ieri, 31 martie 2020, la propunerea grupului de lucru pentru situații speciale de urgență, Ministerul Sănătății a desemnat Spitalul Municipal Făgăraș ca spital de suport.
Este clar că desemnarea a surprins pe toată lumea, deoarece este contrară așteptărilor create de nominaizările făcute la nivel de DSP. Aflându-ne în situație de criză și stare de urgență, decizia nu a fost argumentată și explicată așa cum cu siguranța s-ar fi întâmplat în vremuri mai simple.
Din start, trebuie precizat că desemnarea Spitalului Municipal Făgăraș ca spital suport nu reprezintă un act cu caracter politic, ci un act administrativ, fiind o decizie luată la nivel central.
Spital suport înseamnă spital în care sunt tratate cazurile pozitive de coronavirus care necesită îngrijiri medicale și pentru alte patologii. Adică, în timp ce unele spitale se vor ocupa numai de pacienți cu coronavirus, alte spitale – printre care și al nostru – îi vor îngriji pe oamenii care, pe lângă coronavirus, au și alte probleme medicale.
Fiind o măsură administrativă, și nu una politică, din păcate nu s-a bucurat de o mediatizare ex-ante, și nici nu a fost comunicată într-un fel care să o facă să fie ușor de înțeles și acceptat de către publicul larg. Fapt care, desigur, nu ne place. Dar trebuie, pe de alta parte, să privim lucrurile în contextul larg, și anume acela al stării de urgentă și situației de criză în care ne aflăm, unde lucrurile pot lua întorsături radicale de la o clipă la alta, iar deciziile trebuie să poată fi luate cu maximă rapiditate.
Cu toate acestea, nu înțeleg gestul unor persoane de a critica prefectul și Președintele Consiliului Județean, din moment ce este clar pentru toată lumea că decizia nu s-a luat la nivel de județ. Nici prefectul, nici președintele consiliului județean nu au în fișa postului, nici măcar în stare de urgentă, astfel de prerogative.
Înțeleg nedumerirea și indignarea făgărășenilor, și le împărtășesc întrutotul. Nu ne-am dorit să fim puși în fața unui fapt împlinit, fără să știm de ce și mai ales fără să știm ce se așteaptă de la noi. Din cauza unui mod de lucru adaptat dinamicii crizei sanitare și a reacțiilor publice de la nivel local, oamenii din Țara Făgărașului riscă să fie etichetați ca nesolidari, egoiști și cine mai știe cum. Ceea ce este neadevărat și nedrept!
În perioada care urmează, voi încerca să aflu și să vă comunic rațiunile care au stat la baza luării acestei decizii, și să încerc să obțin argumentele și explicațiile pe care le căutăm astăzi cu toții.
Până atunci, mă voi asigura, alături de autoritățile județene și locale, că dacă va fi cazul, Spitalul din Făgăraș va fi echipat cu tot ceea ce este nevoie așa încât pacienții să primească cele mai bune îngrijiri, în contextul dat, iar riscul ca medicii și personalul din spital să fie infectați să nu existe.
Le mulțumesc tuturor celor care contribuie la depășirea acestui moment greu pentru România: medici, asistenți, personal sanitar, celor de la ambulanță, personalului din cadrul structurilor de ordine și siguranță publică, celor care sprijină eforturile autorităților și tuturor celor care respectă regulile de igienă, izolare și carantină. Împreună, vom fi bine!
Mai bine asigură-te că spitalul din Făgăraș nu va deveni spital suport corona. Cinste primarului din Făgăraș că a știut cum să gestioneze toată situația, organelor de ordine și nu în ultimul rând cetățenilor care știu să respecte regulile impuse.
Doar” daca va fi cazu”? Aprovizionare dupa ce apare primul caz internat? E lipsa de materiale in toata lumea. De unde faceti rost ” Dacă va fi cazul”?