Primarii, consilierii locali, consilierii județeni sau președinții de consilii județene vor putea ocupa funcțiile timp de cel mult 12 ani. Un proiect de lege de la Camera Deputaților vizează modificarea Ordonanței de Urgență nr. 57/2019 privind Codul administrativ.
„Nicio persoană nu poate îndeplini funcția de primar, consilier local, președinte de consiliu județean sau consilier județean mai mult de 3 mandate”, va scrie, mai exact, în Codul administrativ, dacă proiectul ce conține schimbarea va ajunge să se aplice.
În prezent, Codul administrativ nu conține o limitare privind numărul de mandate pe care le pot avea cei aleși în funcțiile amintite.
Singura limitare impusă primarilor, consilierilor locali, președinților de consilii județene și consilierilor județeni este legată de durata mandatului. Mai exact, mandatele acestora sunt, potrivit Codului administrativ, de patru ani.
Astfel, dacă limitarea numărului de mandate va intra în vigoare, primarii, consilierii locali, consilierii județeni sau președinții de consilii județene vor mai putea sta în funcții doar 12 ani.
Potrivit inițiatorilor măsurii, „după două mandate, primarul, consilierul local, președintele de consiliu județean și consilierul județean, construiesc în jurul lor un sistem politic și instituțional în care orice competiție reală locală devine imposibilă”.
Astfel, prin limitarea numărului de mandate pe care le poate îndeplini un ales local se urmărește depolitizarea instituțiilor subordonate primăriilor și consiliilor județene.
Limitare în ceea ce privește numărul de mandate, are președintele țării, care poate sta în funcție timp de două mandate a câte cinci ani fiecare, potrivit Constituției.
Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat de președintele țării și să fie publicat în Monitorul Oficial.
sursa:avocatnet.ro