Creştinii ortodocşi se pregătesc pentru Postul Crăciunului. Acesta este ţinut cu stricteţe de credincioşi din întreaga lume. „Lăsatul secului” pentru Postul
Crăciunului este mâine, pe 14 noiembrie, cu o zi înainte de intrarea în post. În această zi, creştinii petrec alături de familie. La masa de „Lăsatul secului” se strâng rudele apropiate sau prietenii şi se desfată cu bucate gustoase: ciorbă, fripturi, plăcinte şi vin.
Masa sărbătorească este aşezată la răsărit, lângă icoană, iar faţa de masă este albă şi în mijlocul ei se pune o pâine şi sare. De Lăsatul secului se fac plăcinte cu brânză, se bea vin şi se mănâncă friptură. Superstiţiile spun că dacă pieptul găinii aduse la masă este gras, iarna va fi grea, viscolită şi geroasă, iar dacă pieptul este slab se prevesteşte o iarnă blândă şi o vară rodnică.
Gospodinele trebuie să ţină cont de mai multe superstiţii: resturile de la masa de Lăsata secului se aruncă doar spre răsărit, altfel păsările se vor răzbuna şi vor ciuguli toată recolta de boabe; oalele se pun cu gura-n jos, pentru ca gospodăria să fie ferită de pagube. În plus, femeile nu au voie să coasă, nu torc şi nu ţes de Lăsata secului, pentru ca gospodăria să nu fie lovită de rele şi de boli. Dacă dai împrumut ceva din casă, se vor înmulţi lupii şi vor coborî în sat. Femeile fac turte de mălai şi le dau de pomană pentru morţi şi vii.
Postul Crăciunului ţine 40 de zile. Începe pe 15 noiembrie şi se sfârşeşte pe data de 24 decembrie.