Machete de avioane, motoplanoare și elicoptere pot fi văzute în Cetatea Făgăraș!

0
163
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Muzeul Casa Mureșenilor Brașov organizează, în parteneriat cu Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”, expoziția temporară „50 de ani de aviație, 1968-2018”.

Expoziția cuprinde motoplanoare, avioane și elicoptere, tot ce s-a proiectat și construit în ultimii 50 de ani la Brașov în domeniul aviației, la Întreprinderea de Construcții Aeronautice, Ghimbav-Brașov, respectiv S.C. I.A.R. S.A. (așa cum se numește începând cu anul 1991).

Întreprinderea a fost construită în anul 1968, având ca obiect de activitate principal, construcția de elicoptere, fiind singura fabrică din blocul estic comunist care a construit elicoptere occidentale franțuzești, de tip Alouette III și SA 330 Puma. În 1970, s-a semnat contractul dintre ICA-Ghimbav, Brașov și Aerospatiale Franța, moment în care fabrica brașoveană primea licența de construcție a elicopterului de clasă mică, Alouette III, care după un an avea să se transforme în elicopterul IAR-316B, varianta românească.

Paralel cu această activitate s-a construit și un bogat material aeronautic românesc care a fost deosebit de competitiv pe piețele internationale, îndeosebi în țări ca Franța, Germania, Spania, Australia, Canada și Statele Unite. Toate aceste produse se regăsesc în expoziție, prin machetele la scară, executate în întreprindere, iar fiecare dintre ele au povestea înscrisă pe panourile foto-documentare. După Revoluție activitatea întreprinderii s-a orientat pe programele de modernizare cu echipamente de ultimă generație pentru elicopterului IAR-330L Puma. S-au derulat până în prezent cinci programe.

Expoziția este organizată pe circuitul expozițional de la etajul I al Muzeului Țării Făgărașului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ