Mă tot întreb dacă am făcut îndeajuns în această campanie de promovare

0
62
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

iulian-schiopuInterviu cu muzeograful Iulian Şchiopu, prezent la gala finală a concursului ,,Restaurare”

A trecut şi Ziua Naţională, care pentru noi făgărăşenii a avut anul acesta şi o altă conotaţie: Cetatea Făgăraşului a concurat pentru obţinerea unor fonduri necesare restaurării ei. Deşi făgărăşenii s-au mobilizat exemplar, trimiţând aproape 4000 de SMS-uri, Cetatea a pierdut competiţia. Putem considera acest fapt o înfrângere, pentru că am ratat ocazia unei restaurări, chiar şi parţiale. Dar o putem considera şi o victorie, dată fiind mobilizarea fără precedent a făgărăşenilor de pretutindeni, mediatizarea naţională intensă a secularului monument, lucruri care nu pot decât să ne bucure şi să fie benefice pentru cetatea noastră. Cu alte cuvinte, am pierdut, dar am pierdut oare?
Mai multe lucruri despre gala finală a concursului ,,Restaurare” aflăm de la muzeograful Iulian Şchiopu, prezent la finală în studiourile Televiziunii Naţionale.

Cum se face că ai ajuns în studioul TVR unde a avut loc finala concursului ,,Restaurare”?
Am ajuns să reprezint Făgăraşul în finala concursului ,,Restaurare” fiind delegat de către domnul primar ca susţinător al Cetăţii Făgăraşului.

Cum ţi s-a părut ambianţa de acolo, scenografia, invitaţii?
O ambianţă destul de relaxată, cu invitaţi atât din domeniul culturii, cât şi din showbiz, oameni cunoscuţi pe plan naţional. Din păcate, a fost o slabă reprezentare din partea Ministerului Culturii, probabil din cauza campaniei electorale în care este angrenat ministrul. O scenografie destul de simplistă, cu un decor la care nu m-am aşteptat: mă gândeam că vor fi monumente pe fundal, că invitaţii vor sta lângă avocatul monumentului, însă totul a fost, poate, mult prea simplu şi sunt sigur ca nici telespectatorii nu au fost impresionaţi.

Ce părere ai despre organizarea galei?Mă refer la faptul că s-a mediatizat insuficient faptul că se va putea vota pe parcursul întregii zile de 1 decembrie. Apoi, nu s-a dat dovadă de transparenţă în anunţarea numărului de voturi şi nici asupra sumei adunate. Iar desfăşurarea galei a fost fără strălucire, nu s-a gradat bine tensiunea (,,podiumul” a fost anunţat cu doar câteva momente înainte de câştigător), momentele muzicale au fost un kitsch, iar timpul de emisie nu a fost bine drămuit.

Într-adevăr, organizarea a lăsat de dorit. În ce priveşte perioada de votare, noi, cei din Făgăraş, ne-am interesat din timp asupra acesteia, astfel că în zilele de luni şi marţi, în presă, la radio şi televiziune am anunţat că se va putea vota începând cu ora 9 dimineaţa, la poziţia 3. Acelaşi lucru l-am comunicat şi prin fluturaşii care au fost împărţiţi în oraş de către tineri voluntari – ocazie cu care le mulţumesc mult de tot, astfel că lumea din Făgăraş a fost cât de cât informată, dar, pe site-ul TVR nu apărea această informaţie.

În ce priveşte desfăşurarea galei, s-a putut observa o slabă organizare. Eu am aflat la ora 19, când am ajuns la TVR, de un clasament provizoriu, în care eram pe locul 3, după Vila Elisabeta şi Sighişoara, moment în care am luat legătura cu cei din Făgăraş şi i-am îndemnat să voteze – a şi circulat un SMS în care se apela la lume să voteze. Din păcate, nu am ştiut nici un moment numărul de voturi sau diferenţa, doar a doua zi, în drum spre Făgăraş, am putut afla rezultatele prin telefon.

De asemenea, au fost momente în care nu s-a respectat desfăşurătorul emisiunii, după cum am aflat de la organizatori. Aceste scăpări au afectat probabil timpul alocat fiecărui monument, aceasta fiind şi cel mai mare regret al meu, faptul că nu am putut să susţin aşa cum trebuie Cetatea Făgăraşului. Poate că în locul acelor momente muzicale se putea vorbi mai mult de monumente, astfel ca lumea să afle cât de importantă este restaurarea lor. Apoi, timpul alocat fiecăruia nu a fost egal, a depins de starea prezentatorilor şi de numele celui ce vorbea. Cea mai mare scăpare a fost faptul că nu s-au afişat rezultate intermediare şi nici numărul total de voturi şi nici suma strânsă din SMS-uri sau donaţii. Acest lucru a născut speculaţii care încă persistă; mă aşteptam să fie mai multă transparenţă, însă ea a lipsit cu desăvârşire.

Nu ţi se pare că această gală a fost mai mult o demonstraţie de forţă a Televiziunii Naţionale, un fel de ,,ia uite ce posibilităţi avem noi, ce oameni calificaţi şi uite cât am muncit!”?
Într-un fel da, probabil că acum ştim un sfert din angajaţii Televiziunii Române! Apreciez munca acestor oameni, efortul lor în realizarea acestor episoade, însă mi se părea mai corect să fie lăsaţi să vorbească cei care reprezentau monumentele, mai ales că succesul acestei emisiuni depinde şi de audienţă, pe care din păcate nu am găsit-o pe internet, pentru că eram curios să ştiu câtă lume a urmărit emisiunea.

Ştii cumva câte voturi a avut Cetatea Făgăraşului? Dar celelalte monumente?
După cum spuneam, am aflat numărul de voturi a doua zi, doar la primele 5 clasate pentru ca acestea mi s-au părut cele mai interesante de aflat. Astfel:

1. Vila Elisabeta – 6237 voturi
2. Cetatea Făgăraşului – 3909 voturi
3. Cetatea Sighişoara – 2594 voturi
4. Calea ferată Oraviţa – Anina 2087 voturi
5. Biserica din Părhăuţi – 1078 voturi

Cunoşti suma colectată? Cred că nu e prea mare, din moment ce s-a anunţat, chiar în timpul emisiunii (!), că teledonul se prelungeşte până în februarie 2010...
Nu ştiu exact câţi bani s-au strâns, nu s-a anunţat. Probabil că e vorba de o sumă relativ mică, dacă ne gândim la cât este necesar pentru restaurarea Cetăţii Făgăraşului.

Suspectezi organizatorii de jocuri necurate? Mă refer la faptul că la unele SMS-uri s-a primit confirmare, la altele nu –aceeaşi problemă de acum două luni. Apoi, s-ar putea crede că, banii strânşi fiind, evident, foarte puţini, s-ar fi preferat un outsider, mai mic, căruia aceşti bani chiar i-ar putea folosi. Asta pentru că pentru restaurarea, chiar parţială, a unui monument cum e cetatea noastră ar fi necesare sume foarte mari. Sunt doar speculaţii, dar ai ,,simţit” ceva?
Să fiu sincer, nu s-a „simţit” nimic. Cât priveşte teoria cu outsiderul, ar putea fi valabilă, însă deocamdată sunt doar speculaţii. Deşi, dacă privim logic, s-ar putea să fie aşa, deoarece acei bani strânşi ar putea ajunge pentru restaurarea aproape integrală a Vilei Elisabeta.

Cum crezi că emisiunea ar fi avut un mai mare efect, cu o audienţă mai mare şi cu o sumă colectată mai mare, care chiar să poată fi folositoare?
Probabil cu o mai bună publicitate, mai agresivă şi mai ales cu o mai bună organizare. Site-ul dedicat emisiunii a lăsat mult de dorit, informaţiile nu au fost actualizate, iar ziua pentru finală a fost prost aleasă deoarece toate televiziunile au încercat să pună în acel interval de timp (21-23:30) emisiunile cele mai de succes, astfel că ratingul acestei emisiuni a fost destul de scăzut. De asemenea, se puteau căuta mai mulţi sponsori care să doneze bani monumentului câştigător. Singurul sponsor care s-a implicat – e vorba de compania de la Roşia Montană – a avut un interes major în a sprijini emisiunea, deoarece ei acolo distrug un patrimoniu cultural imens, astfel că au încercat să îşi facă o publicitate pozitivă.

Cum crezi că ar fi putut câştiga Cetatea Făgăraşului?
E întrebare care mă macină şi pe mine, încă de la încheierea finalei emisiunii. Mă tot întreb dacă am făcut îndeajuns în această campanie de promovare. Probabil că o popularizare mai masivă, dusă atât în Braşov, cât şi în Sibiu, precum şi clipuri publicitare la alte posturi TV de interes naţional ar mai fi atras voturi. Însă toate acestea costă bani, mult mai mulţi decât s-au investit în campanie. Dacă le adunăm toate, eu personal sunt mulţumit de ce am realizat – un loc II meritat, deşi nu e locul I – o publicitate la nivel naţional şi o experienţă unică care sper să ne ajute să realizăm ceea ce orice făgărăşean îşi doreşte, adică redarea Cetăţii Făgăraşului în întregime circuitului turistic.
Interviu consemnat de Dan CIOCOIU

1 COMENTARIU

 1. sunt intrutotul de acord cu cele spuse in acest articol
  sincer, personal am depus un efort de a mobiliza la randul meu, oameni sa voteze pentru restaurarea Cetatii Fagarasului…(am trimis un sms la toate nr, de tel. din agenda), dar nu asta conteaza….
  conteaza alte lucruri evidente, cum ar fi:
  1. impresia pe care mi-a lasat-o TVR – televiziunea la care contribuim material fiecare, fie ca vrem fie ca nu…. la inceput am fost placut impresionat de structura emisiunii si profesionalismul de care au dat dovada….a fost ceva inedit….(as vrea totusi sa stiu cat au copiat din emisiunea „mama” si cat au contribuit ei)
  Dar emisiunea de final a fost un esec catastrofal… doua treimi din emisiune nu au facut decat sa se laude singuri iar in treimea care a ramas a fost cel putin lipsita de profesionalism, cum bine ati punctat si dv.
  Nu puteau sa faca un documentar post-emisiune in care sa se laude si sa se pupe-n…..cat doreau domniile lor.
  Lipsa de transparenta este un alt lucru grav….(am facut comentarii referitor la acestea pe site-ul http://www2.tvr.ro/restaurare/, dar, daca va vine sa credeti, nu l-au afisat)
  2. Ministerul Culturii a lasat de dorit inca o data….no comment
  3. Rosia Montana…sponsor oficial???? ESTE STRIGATOR LA CER….
  stiu ca suntem neputinciosi din punct de vedere financiar sa facem ceva pentru Cetatea Fagarasului, si in general, pentru monumente…dar sa acceptam ca Gabriel, Rosia Montana, sa fie sponsorul principal este o insulta adusa Monumentelor in sine, si noua, ca popor….acest proiect, in sine, este cel mai mare pericol pentru monumentele din Romania…(nu vreau sa mai dezvolt….e un capitol amplu dezbatut si sper din tot sufletul ca acest proiect sa nu se realizeze NICIODATA). Am doar o intrebare: cum a putut sa stea alaturi Ministerul Culturii si Gabriel ???
  4. ma asteptam ca fagarasenii de pretutindeni sa voteze mult mai mult,…..atata lucru puteam sa facem si noi…..doar 4.000 de sms…e foarte putin…poate tine de mediatizare, tine de constientizarea valorii, de lipsurile materiale….dar totusi cred ca se putea mult mai bine…
  Ar fi multe de spus, dar, ca o concluzie, sunt aproape sigur (si n-as dori sa am dreptate) ca acest proiect initiat de TVR nu se va materializa in nici un fel….
  si acesta este esecul televiziunii nationale, care, din lipsa de profesionalism, au distrus un concept care parea promitator.
  Speranta moare ultima, dar moare…..

LĂSAȚI UN MESAJ