Au ținut piept Securității, au fost persecutate și marginalizate. Este vorba de zeci de femei, actorii invizibili ai luptei anticomuniste. După mai bine de 60 de ani de la uciderea de către Securitate a partizanului Gheorghe Hașu, nepoata sa, jurnalista Ioana Hașu-Georgiev (RFI România), a reușit să adune într-o expoziție fotografii și documente referitoare la femeile care au sprijinit gruparea de rezistență din zona Făgăraș. Expoziția prezintă poveștile câtorva mame, soții și surori de partizani, dar și ale altor femei care i-au ajutat pe luptătorii conduși de Ion Gavrilă Ogoranu să supraviețuiască în ascunzătorile din munți.Sunt doar o parte dintre cele aproximativ o sută de făgărășence despre care se știe că i-au ajutat pe „bandiți”, unele prin simplul fapt că au refuzat să-i toarne la Securitate.
Violeta și Ioan Hașu, copiii partizanului Gheorghe Hașu, au fost considerați, din naștere, „dușmani ai regimului”. Fotografia e făcută pe furiș de un informator al Securității, la începutul anilor ’50, când tatăl lor era membru al grupului Ogoranu.
Expoziția „Femeile rezistenței făgăreșene, actori invizibili ai luptei anticomuniste” a fost vernisată vineri , la ora 13.00, la Muzeul Țării Făgărașului, respectiv în Turnul Temniță.