Luni ,,Plugarul,, se sărbătoreşte în Ţara Făgăraşului

0
40
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Plugarul este un obicei folcloric prezent în câteva sate  din Ţara Făgăraşului, în care este sărbătorit cel mai harnic fecior din sat.

Se desfășoară în a doua zi a Sfintelor Paşti ( în Lunea Luminată). Se sărbătorește feciorul care iese primăvara primul la arat, cu alte cuvinte, cel mai harnic fecior din sat.

indexEste o atracție turistică, deosebit de frumoasă și destul de rară. În trecut, aria de răspânire a acestui obiecei era mai largă, dar în prezent îl mai întâlnim doar în vreo patru sate făgărăşene: Comăna de Jos, Cuciulata, Vad, Părău.

Serbarea plugarului începe cu ascunderea acestuia în incinta gospodăriei sale, urmată de căutarea lui. După ce este găsit, urmează gătirea cu grâul verde; plugarul este apoi urcat pe o grapă de lemn şi purtat spre râu de către ceilalţi feciori. Aici este scufundat cu grapă cu tot de patru ori în cele patru zări. Plugarul îi stropeşte apoi pe sătenii adunaţi pe malurile râului, dar mai ales pe tinerii care s-au căsătorit în acel an, cu scopul ca gospodăriile şi căsnicia lor să fie rodnice şi îmbelşugate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ