Ignatul porcului este o tradiție strict românească în care porcii sunt sacrificați. În fiecare an, pe data de 20 decembrie, românii taie porcul pentru a avea bucate proaspete de Crăciun. De Ignat, oamenii taie animalul, apoi sortează carnea, iar bucătăresele pregătesc specialitățile pentru masa de Crăciun.
Denumirea de „Ignat” provine de la numele Sfântului Ignatie Teoforul, care este sărbătorit de către Biserica ortodoxă, tot în ziua de 20 decembrie. Totodată, numele de “Teoforul”, înseamnă “purtătorul de Dumnezeu”.
Ignatie Teoforul a fost acel copil pe care Mântuitorul nostru Iisus Hristos îl ia în brațe când spune: “Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci a unora ca aceştia este împărăţia lui Dumnezeu“. În ziua de azi, sacrificarea porcului este un prilej de a reuni membrii familiei, iar pentru copii este un prilej de veselie şi de joacă. În seara dinaintea Ignatului, oamenii pregătesc câteva cuţite bine ascuţite, o butelie de gaz sau paie, pentru pârlit vasele în care vor pune carne, slănină şi şoric. Potrivit tradiției, cu o seară înainte de Ignat porcii visează că urmează să fie tăiați. Astfel, aceștia nu mai mănâncă, nu se mai îngrașă și nici nu mai pun carne pe ei.
Bătrânii de la țară spun că după ce porcul este tăiat, pârlit și spălat, se recomandă punerea unei pături peste el, iar un copil trebuie să-l încalece. Astfel, anul viitor va fi unul lipsit de boli și plin de bogății, sănătate și prosperitate.
După ce tot ritualul de Ignat este făcut, urmează ”pomana porcului”, de care se ocupă femeile. Denumirea de pomana porcului a fost dată de megieșii care trăiau în Moldova și Țara Românească, în evul mediu și reprezintă prima masă din porcul tăiat atunci.
sursa foto:arhiva