Datele oficiale arată că în România există 263 de orașe și 2.685 de comune, care au în componența lor 13.285 de sate. Numele unora dintre acestea stârnesc râsul, existând de multe ori conotații hazlii sau sexuale: Fundu Moldovei, Cumpărătura, Ştirbăţ, Ciocăneşti, Frumoasa, Dealu Bucii, Cracii Doamnei sau Schitul Pătrunsa. Cert este că există localități cu nume ”ciudate”, dar locuitorii s-au obișnuit cu ele și nu și-ar dori ca acestea să fie schimbate. În ce privește lungimea numelui (numărul de litere care compun numele), în Țara Făgărașului se află localitatea cu cel mai lung nume din România (27 de litere), Stațiunea Climaterică Sâmbăta. Satul Stațiunea Climaterică Sâmbăta, este situat în Depresiunea Făgăraș, la 20 km de Făgăraș, 73 de km de Sibiu și la o distanță de 90 km de Brașov. ”Statiunea Climaterica Sâmbăta, unde deși suntem în faza de dezvoltare avem 5 hoteluri, peste 20 de pensiuni și vile, 7 case de vacanță, mai multe restaurante și terase unde turiștii pot servi masa, plus în contrucție mai multe pensiuni și case de vacanță. Priveliștea este deosebită, hotelurile și pensiunile oferă multiple oportunități : piscină, fitnes, spa, plimbări în aer liber, mâncăruri tradiționale etc, iar iubitorii de natură pot folosi traseele montane pentru a ajunge la Cabana Valea Sâmbetei, Chilia părintelui Arsenie Boca, Fereastra Mare, Lacul Urlea, Piatra Caprei, Vistea Mare, Balea.”, se arată pe site-ul primăriei Sâmbăta de Sus.
Cea mai lungă denumire de localitate din România formată dintr-un singur cuvânt este Constantinești (14 litere). Localitatea Constantinești este un sat ce aparține orașului Scornicești din județul Olt. Satul este așezat de-a lungul văii râului Plapcea Mică.
În ce privește localitatea cu cel mai scrut nume din România, aceasta este situată în partea vestică a judeţului Sălaj şi a fost atestată documentar începând cu anul 1208. Localitatea se numește Ip și este centrul comunei cu acelaşi nume.