Legende și superstiții de Valentine’s Day

0
87
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

14 februarie – Valentine’s Day este Ziua Îndrăgostiților în tradiția occidentală. Este ziua în care, în fiecare an, îndrăgostiţii din toată lumea îşi fac cadouri dintre cele mai diverse (spre bucuria comercianților), celebrând astfel dragostea care îi leagă, însă această sărbătoare nu a avut dintotdeauna o importanţă deosebită, ci a prins contur odată cu trecerea timpului.

Sărbătoarea asociată cu numele Sfântului Valentin din Roma, care a fost trimis la închisoare pentru că oficia în secret căsătorii pentru soldaţii cărora le era interzis acest lucru. Există mai multe povești despre diferiți martiri denumiți Valentin. Diverse legende, apărute în Evul Mediu în Anglia și Franța, îl aduc în prim-plan pe un preot creștin, care a trăit în timpul împăratului roman Claudius al II-lea. A fost întemnițat și a murit ca martir. Împăratul Claudius credea că bărbații nu vor să se înroleze în armată din cauza soțiilor, așa că a interzis căsătoriile. Supranumele de „sfântul patron al îndrăgostiților” s-ar datora faptului că preotul Valentin ar fi ajutat creștinii și tinerii în general să se căsătorească pe ascuns, motiv pentru care a fost condamnat la moarte și spânzurat pe 14 februarie 270. Altă legendă spune că Valentin, aflat în închisoare, s-a îndrăgostit de fiica paznicului temniței, care îl vizita. Înainte de a muri, acesta i-a trimis iubitei sale o scrisoare semnată „De la al tău Valentin”, expresie încetățenită pentru a desemna perechea.

Primele momente când ziua de 14 februarie a devenit una care celebrează dragostea se înregistrează în secolul al XIV-lea, când au apărut primele scrieri de dragoste. Prima cutie de bomboane de ciocolată decorată pentru Ziua îndrăgostiţilor a apărut la sfârşitul anilor 1800. O altă curiozitate despre această zi este din epoca medievală, când femeile consumau alimente considerate „bizare” de Ziua îndrăgostiţilor, pentru că, potrivit superstiţiilor, le-ar fi ajutat să-şi viseze viitorul soţ . De asemenea, în fiecare an, de 14 februarie, în casa Julietei, care se află în Verona, Italia, sunt trimise peste 1.000 de scrisori adresate Julietei Capulet, celebra eroină din opera shakespeariană.

LĂSAȚI UN MESAJ