Legea porcului 2021 a trecut de Senat, care sunt noile reguli

0
1357
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Noua lege a porcului, în formatul deja validat de Senatul României, le interzice țăranilor să crească mai mult de cinci animale în gospodărie. Al șaselea devine ilegal și aduce minimum cinci mii de lei, amendă. Odată trecută de Senat legea merge la vot în Camera Deputaților. Parlamentarii vor ca țăranul să crească-n gospodărie maximum cinci porci și să nu le mai dea celebrele lături rezultate din resturile alimentare. Nici creșterea scroafelor și a vierilor pentru reproducție nu mai vor senatorii să fie permisă în gospodăriile rurale. Cine vrea să crească porci trebuie să cumpere de la fermele autorizate. Conform noilor reguli, ca să poată crește și vinde până la 15 porci anual, un țăran trebuie să-și facă… firmă. Adică, exploatație comercială autorizată sanitar-veterinar. Dacă nu dorește să își facă firmă, va trebui să crească maxim cinci porci, fără a avea dreptul să-i vândă!
Acest proiect a fost inițiat de UDMR și susținut de PSD, PNL și USR. Legea a fost adoptată cu 70 de voturi pentru, față de 69 câte erau necesare pentru adoptare, 10 senatori au votat împotrivă, iar 47 de senatori s-au abținut de la vot. Amenzile pentru nerespectarea prevederilor noii legi sunt cuprinse între 5.000 şi 18.000 de lei. Legea porcului 2021 a fost trimisă spre aprobare la Camera Deputaţilor.
În legea porcului mai este prevăzut ca:
– Persoanele fizice în cadrul exploataţiilor non-comerciale de subzistenţă, înregistrate în Sistemul Naţional de Identificare şl înregistrare a Animalelor – SNIIA, vor crește maximum 5 porci.
– Porcinele vor fi crescute numai pentru îngrăşare, fiind interzisă reproducţia în aceste exploataţii. Carnea şi produsele din carne rezultate în urma sacrificării porcilor nu se vor comercializa şi vor fi destinate exclusiv consumului în gospodăria proprie.
– Persoanele fizice, neînregistrate la ORC, din cadrul exploataţiilor comerciale de tip familial, înregistrate în SNIIA și autorizate sanitar – veterinar, vor putea crește o scroafă însămânţată artificial şi produşii acesteia sau maximum 15 porci la îngrăşat pe an, atât pentru consum familial, cât şi pentru comercializare la nivel judeţean, în baza atestatului de producător şi a carnetului de comercializare.
Cerinţele de biosecutitate pentru exploataţiile non-comerciale, mai exact pentru maximum cinci porci crescuţi pentru consum propriu, sunt:
a) să nu hrănească porcinele cu resturi alimentare şi/sau cu alte subproduse de origine animală;
b) să deţină porcine în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele deţinute din alte exploataţii sau cu porci sălbatici;
c) să îngrijească porcinele astfel încât să nu existe posibilitatea de contact între porcinele din exploataţie şi orice carcasă sau parte de carcasă provenite de la porcii sălbatici – porci vânaţi sau morţi, carne şi subproduse rezultate de la acestea;
d) să ofere facilităţi pentru persoana care lucrează cu porcinele în vederea schimbării hainelor şi încălţămintei la intrarea şi ieşirea în/din adăpostul porcinelor;
e) să amenajeze dezinfectoare pentru încălţăminte, atât la intrarea, cât şi la ieşirea din adăpost;
f) să nu intre în adăpost de porcine, timp de 48 ore, dacă participă la activităţi de vânătoare;
g) să notifice medicul veterinar oficial/medicul veterinar de liberă practică împutemicit cu privire la:
– orice modificare a stării de sănătate a porcinelor;
– orice sacrificare pentru consum familial efectuată în exploataţie, precum şi orice modificare constatată la nivelul carcasei şi/sau organelor, ca urmare a sacrificării porcinelor în vederea consumului familial;
– orice mortalitate aparută la porcinele pe care le deţine în exploataţie;
h) echipamentele, ustensilele utilizate la îngrijirea porcinelor din exploataţie să fie folosite exclusiv acestei activităţi;
i) să fie evitate sau excluse vizitele nejustificate ale unor persoane străine/neavizate la nivelul adăpostului porcinelor;
j) să nu crească în exploataţie scroafe şi/sau vieri folosiţi pentru reproducere, această condiţie nu se aplică exploataţiilor comerciale;
k) să nu hrăneasca porcinele cu furaje de origine vegetală pe o perioadă de cel puţin 30 de zile de la recoltarea acestora;
l) să nu foloseasca aşternut vegetal pe o perioada de cel puţin 90 de zile de la recoltare.
Crescătorii de porci au următoarele obligații:
– de a solicita înregistrarea exploataţiei în Sistemul Naţional de Identificare şi înregistrare a Animalelor;
– de a solicita identificarea porcinelor si înregistrarea acestora în Baza Naţională de Date, componentă a Sistemului Naţional de Identificare şi înregistrare a Animalelor, precum şi toate mişcările şi evenimentele la care sunt supuse animalele, conform prevederilor sanitar-veterinare în vigoare.
– respectării cerinţei de a achiziţiona porcine vii numai dacă sunt identificate conform cerinţelor legale în vigoare şi dacă sunt însoţite de documentele prevăzute de legislaţia în vigoare.
– să solicite înregistrarea în Baza Naţională de Date, a porcinelor cumpărate, în termenul prevăzut de legislaţia în vigoare.
ANSVSA împreună cu Ministerul Agriculturii vor elabora şi promova, prin ordin comun, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a acestei legi, ghiduri de bune practici privind implementarea principiilor şi cerinţelor de biosecuritate pentru fiecare dintre tipurile de exploataţii de creştere a porcinelor din România.
Totodată, pentru exploataţiile de tip familial şi exploataţiile de tip semideschis pentru rasele autohtone acestea vor conţine inclusiv formularele necesare autorizării sanitar-veterinare.
sursa:stirilekanald.ro

LĂSAȚI UN MESAJ