
Marți, 28 iunie, la Palatul Parlamentului din București, a avut loc lansarea națională a Strategiei de Dezvoltare Durabilă a Microregiunii Țara Făgărașului. Au participat pentru susținerea evenimentului, Președintele Camerei Deputaților , Marcel Ciolacu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, Teodora Preoteasa, Director General în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, reprezentanți ai firmei de consultanță Ernst&Young, senatori, deputați, președinții Consiliilor Județene Sibiu și Brașov și primarii celor 33 UAT-uri. Evenimentul a fost moderat de, Roxana Mînzatu, Secretar de Stat la Cancelaria Primului Ministrului, inițiatorul legii 176 din 2020 prin care este prevăzută finanţarea cu fonduri europene a dezvoltării integrate în microregiunea Țara Făgărașului. În cadrul lansării Strategiei de Dezvoltare Durabilă a Microregiunii Țara Făgărașului, s-a discutat despre oportunitățile de finanțare cu bani europeni a Țării Făgărașului, zonă cu un patrimoniu natural, cultural și istoric de valoare remarcabilă. De asemenea a fost prezentată modalitatea prin care Investițiile Teritoriale Integrate vor fi aplicate în teritoriu. Reprezentanții primăriei Făgăraș, inițiatorul proiectului, au prezentat planul de atragere de fonduri europene destinate investițiilor în sectorul public și mediul privat, pentru ca instituțiile statului și forțele politice să susțină dezvoltarea regiunii Țara Făgărașului.
Urmează semnarea contractului pentru a avea cadrul legal de organizare a activităților și, de asemenea, lansarea programelor de finanțare la nivel național, care vor fi accesate pentru fiecare localitate din microregiune.
Investițiile Teritoriale Integrate ITI, reprezintă un instrument prevăzut de regulamentele Uniunii Europene, pe care Guvernul României îl va aplica în teritoriul delimitat de Microregiunea Țara Făgărașului, cu Fonduri din Programele Operaționale ale exercițiului financiar multianual 2021-2027!
Microregiunea Țara Făgărașului devine o micro regiune SMART, durabilă competitivă și inclusivă, iar dezvoltarea va fi asigurată printr-un parteneriat între sectorul public, mediul de afaceri și cetățeni.