La Şercaia s-au celebrat 90 de ani de la sfinţirea bisericii

0
268
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

În Duminica a 3-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Nicolae” din Șercaia, județul Brașov. Ierarhul a liturghisit împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte protopopul de Făgăraș 1, Marius Corlean, parohul de la Șercaia, Gheorghe Lucian Streza și alți slujitori ai sfintelor altare.

      Credincioșii din satul făgărășean au participat în număr mare la liturghia arhierească, mulți dintre ei fiind înveșmântați în straie populare pentru a sărbători anul acesta cei 93 de ani de la începerea lucrărilor de zidire la biserica din sat și 90 de ani de la sfințire acesteia.

În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Marius Istrate a fost hirotonit diacon. Părintele paroh a rostit slujbei religioase un cuvânt în care a prezentat activitatea pastoral-misionară, administrativă și culturală realizată în ultimii ani în parohie.

Grijile vieții

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu l-a hirotesit iconom stavrofor pe părintele paroh. De asemenea, ierarhul a oferit acte de cinstire Adunării și Consiliului parohiale, precum și mai multor binefăcători. Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, text scripturistic despre grijile vieții.         

„În această duminică, Biserica ne-a rânduit tocmai acum, la începutul  verii, un program de viață specială. Mântuitorul Iisus Hristos ne atrage atenția asupra modului în care noi folosim bunurile pe care Dumnezeu ni le împărtășește nouă. Evanghelia ne indică acea obsesie a noastră, pentru că de la o grijă firească devine o obsesie, de a ne întreba ce vom mânca și ce vom bea, cum ce ne vom îmbrăca, dacă mâine nu vom mai avea ce și trecem de la grija firească de a avea cele necesare la spaima că nu vom mai avea nimic mâine și de aceea încercăm să tot adunăm și adunând pierdem, în loc să ne îmbogățim în Dumnezeu”, a subliniat ierarhul.

Sărbătoarea de la Șercaia a continuat cu sfințirea casei parohiale și a centrului social-cultural amenajat în aceeași clădire. Tot aici, prin eforturile comunității a fost amenajat și un spațiu muzeal cu obiecte tradiționale din localitate. Într-una dintre sălile centrului, de mai bine de doi ani sunt organizate periodic activități duhovnicești și culturale cu tinerii și cu alte grupuri de credincioși din sat.     

Sursa: www.mitropolia-ardealului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ