La narcise, prin noroi

0
112
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

narcise-padurarAnul acesta, sărbătoarea narciselor a adunat mii de turişti în Dumbrava Vadului. Mulţi dintre oameni au preferat să-şi petreacă ziua de Rusalii în această locaţie. Totuşi, pentru a ajunge în poienile cu flori, vizitatorii au avut de trecut o probă destul de dificilă. Noroiul le-a dat mari bătăi de cap tuturor celor prezenţi la eveniment. Chiar şi aşa, nu puţini au fost cei care s-au încumetat şi au străbătut dumbrava în căutarea gingaşelor flori.

Ploaia a stricat programul
Monument unic în Europa şi chiar în lume, în ceea ce priveşte peisajul floristic şi suprafaţa de 400 de hectare pe care se întinde, Poiana Narciselor de la Vad este amplasamentul în care se desfăşoară anual tradiţionalul „Festival al Narciselor”. Ziua de Rusalii a fost ziua deschiderii Poienii Narciselor. Mii de oameni au preferat să-şi petreacă duminica în poienile cu flori de la Vad. „Este un motiv de bucurie şi de întristare: de întristare pentru că vremea ploioasă din ultimele două zile m-a făcut contramandez spectacolul folcloric. Motiv de bucurie pentru că totuşi oamenii ţin la această sărbătoare şi îmi dau seama asta prin numărul mare de turişti care au venit să culeagă câteva narcise“, ne-a spus Cristinel Paltin, primarul comunei Şercaia.

narcise-carare„Venim în fiecare an aici în poiană. Ne place mult pentru că ne întâlnim cu prietenii, cu foşti colegi pe care nu i-am mai văzut de mulţi ani“, „Am venit şi în anul acesta, ca în fiecare an. Aş fi venit şi dacă ploua, dar mă bucur că a ieşit soarele până la urmă“, „Vroiam să culegem câteva narcise, dar nu am prea găsit, iar poienile sunt pline de apă“, ne-au spus câţiva oameni.

narcise-tigaNarcisele, culese cu braţul
La mare căutare au fost, bineînţeles, narcisele. Dacă unii s-au limitat şi au cules doar câteva, cei mai mulţi au plecat din dumbravă cu braţele pline de narcise, deşi potrivit legii nu au voie să culegă mai mult de 5 fire. „Sunt zone ale poienii unde oamenii nu au ajuns să culeagă narcisele şi e mai bine că s-a întâmplat aşa, dar în zona de lângă canton aproape toate florile au fost culese. Noi am făcut controale şi am încercat pe cât posibil să-i facem pe oameni să înţeleagă că aceste flori sunt protejate şi că nu voie să rupă mai mult de 5 fire“, ne-a spus Aurel Runceanu, pădurar în cadrul Ocolului Silvic Făgăraş.

narcise-noroi1Din cauza ploilor din ultima perioadă, peisajul a fost completat de mult noroi care însă nu a fost o piedică pentru petrecăreţii care au încins grătarele unde au găsit un petec de iarbă.

narcise-grataremulti„Aşa obişnuim în fiecare an să venim încă de vineri, aici în poiană. Chiar dacă a plouat, noi ne distrăm pe cinste“, „E puţin noroi, dar ne descurcăm cu grătarul. Am pregătit micii, berea şi muzica şi e destul de bine“, ne-au spus câţiva petrecăreţi. Mai dificil s-a dovedit a fi momentul plecării spre casă. Sute de maşini au rămas înpotmolite în noroi. Unii nu au reuşit să scoată maşinile decât cu ajutorul tractoarelor.

narcise-floriÎn ciuda crizei financiare, narcisele de la Vad nu au fost uitate, deoarece autorităţile locale au reuşit să obţină bani europeni pentru lucrări de întreţinere a dumbrăvii.
(Iulia GRECU)

1 COMENTARIU

  1. si noi am fost acolo Duminica si am constatat ca poiana nu-si merite numele de rezervatie ci mai degraba de balci a la romani.
    bine ca s-a dat drumu la rupt narcise si bineinteles ca romanii au tabarat pe ele, ca daca ar fi avut glas narcisele cred ca ar fi urlat de durere la cat s-a putut rupe.
    Noi am ajuns pe la 13 si de abia am vazut cateva narcise, dar in schimb la iesire erau cativa care si vindeau. Autoritatile stateau cu mainile in buzunare iar oamenii traceau cu brate pline de narcise.A fost prima si ultima data ca mai trec pe acolo.Nu se mai respecta absolut nimic in tara asta.In schimb avem mici, manele si smecheri. Ajung la vorba lu Badea „pacat Doamne ca-i locuita”
    numa bine

  2. Marius..atata idiotenie e in administratia de la Sercaia incat nu am cuvinte. Iar daca mai asculti si pe altii care aveau sarcina sa pazeasca natura de cretinii care se excita culegand furibund narcisele de parca de asta atarna viata lor (evident nu ma refer la cacanarii care cum ziceai vand narcise chiar sub nasul impotentilor si fatarnicilor care pozeaza doar in oameni de administratie publica..sau de ordine publica platiti toti din bani publici…ignorantii aia jenanti vand narcise pe fata, fara greturi si au un motiv clar comercial cu acceptul unora pe care oamenii din cand in cand ii voteaza pentru un pachet alimentar amarat).

LĂSAȚI UN MESAJ