La mulţi ani, Mărie! Azi e ziua în care toate rugăciunile se împlinesc

0
164
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Pe 8 septembrie 2020, credincioşii creştin ortodocşi sărbătoresc Naşterea Maicii Domnului. Aceasta este, de fapt, ziua în care putem spune „La mulţi ani!” celor care îşi sărbătoresc ziua de nume. Această sărbătoare este prima din noul an bisericesc, care începe la 1 septembrie.
Se spune că toate rugăciunile spuse în această zi sfântă se îndeplinesc. Creştinii ortodocşi participă la slujba de la biserică şi se închină la icoana Maicii Domnului.
Ziua de „Sfânta Maria Mică”, cum mai este cunoscută în popor, este plină de tradiţii şi superstiţii.
Astfel, bărbaţii nu au voie să facă treabă în gospodărie, iar femeile nu cos şi nu spală rufe. Dacă îţi doreşti să ai un copil, trebuie să te rogi neapărat în această zi. Se spune că femeile însărcinate se pot ruga şi ele tot astăzi, pentru că Maica Domnului le va da să aibă parte de o naştere uşoară.
Superstiţiile la români mai spun că, începând cu această zi, rândunelele se pregătesc să plece spre ţările calde. Tot acum, gâzele şi reptilele se retrag în pământ. Credincioşii ţin candele aprinse în dreptul icoanei Fecioarei, apoi împart din fructele toamnei pentru morţi.
„Este ziua în care plantele nu mai sunt bune de leac şi îşi pierd puterile tămăduitoare. Este ziua în care vremea începe să se strice, devenind capricioasă şi mai răcoroasă, cum se întâmplă în fiecare toamnă”, notează etnologul Tudor Pamfile în volumul „Sărbătorile la români”.
În ziua de 8 septembrie se deschide sezonul la culesul viilor, se bat nucii pentru a avea rod bogat şi anul viitor. Tot în această zi, se mai jupoaie şi coaja ulmilor. Se dă startul târgurilor şi iarmaroacelor de toamnă.
Tot legat de această sărbătoare mai există şi o superstiţie conform căreia cei care mănâncă bucăţele gătite la foc atrag asupra lor boli care îi pocesc. Este însă permis în schimb să se aprindă candela în dreptul icoanei Maicii Domnului. Aceasta se lasă să ardă pe tot parcursul sărbătorii.
„Această zi a Naşterii Maicii Domnului trebuie cinstită cu bucurie şi ţinută de toată lumea. Nu se cade să lucrezi sau să faci treburi gospodăreşti tocmai în această zi sfântă”, explica părintele Paul Tudorache.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ