La moartea TVR Cultural

2
38
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

 

Televiziunea Română, instituţie de stat. 3300 de angajaţi (mai mult decât dublu faţă de personalul PRO TV şi Antena la un loc!!!), din care 98 in funcţii de conducere. 6 posturi de televiziune plus studiourile teritoriale. 7 direcţii şi peste 40 de departamente, compartimente şi servicii. Trei surse de finanţare: taxa radio-TV, alocări bugerate şi publicitate. Sindicat puternic, directori care au semnat negocieri pentru salarii şi sporuri (că nu dădeau de la ei…) care nu aveau nimic de a face cu vremurile în care trăim. Colaboratori plătiţi cu salarii exorbitante. Sinecure şi posturi bine plătite pentru neamurile, prietenii şi amantele greilor cu vechime din instituţie.

Directori numiţi politic, care nu au avut altă grijă decât să îi slujească, printr-o obedienţă greţoasă, pe cei (şi partidul lor) care i-au numit în post. Vremea trecea, leafa mergea, banii se… sifona(u), datoria se mărea, paguba creştea. Şi Guvernul plătea. Că nu-şi uita slugile credincioase şi, la fel ca … Rexona, nu te lasă la greu! Şi tot aşa, vreo 20 de ani.

Până când nu s-a mai putut, banii s-au terminat, paguba a devenit egală cu bugetul pe mai mulţi ani, iar odată cu Campionatul European de Fotbal au ieşit la iveală câteva din afacerile oneroase şi păguboase făcute de persoane cu funcţii de conducere din instituţie. Care ne puteau duce, de exemplu, în ipostaza ruşinoasă de a nu putea viziona Jocurile Olimpice de la Londra.

Urmările? Peste 300 de milioane de lei datorie la bugetul de stat, datorii la clienţi, furnizori şi la organisme internaţionale, conturi blocate şi iminenţa unor concedieri masive şi a unor reduceri salariale. 1000 de salariaţi îşi vor pierde slujbele şi, aşa cum se obişnuieşte pe la noi, nu vor pleca cei care ard gazul pentru că sunt pila cuiva, ci tocmai cei care „nu au pe nimeni“.
Şi de unde vrea să facă onor conducerea TVR economie de peste 1 milion de euro lunar? Prin închiderea TVR Cultural, un post ale cărui cheltuieli însumau 1% (da, unu la sută!) din total! Comentariile mi se par de prisos.

Din cele mai vechi timpuri, dregătorii au conştientizat rolul periculos al culturii pentru mase. „Un popor fără cultură este un popor uşor de manipulat“, a spus Kant şi mare dreptate avea! Şi atunci, cum facem ca să putem străpâni mai bine prostimea? Simplu: îi dăm pâine şi circ. Nimic nou sub soare. Dacă până în 1989 eram constrânşi să înghiţim propaganda care ni se băga pe gât, în democraţie ni se iau ochii şi ni se spală creierele cu vitrine, ambalaje şi ecrane colorate. Iar efectul va fi devastator. Ce vedem în jur e doar începutul.

2 COMENTARII

  1. Pacat , mare pacat de inchiderea acestui program ,tv cultural ce reprezenta o oaza de cultura in desertul programelor patronate de troica comerciala : politica ,sex,violenta!Accesibil celor care omiteau sa mai viziteze o biblioteca ori celor carora preturile astronomice practicate de librarii le alunga gustul pt cultura!Fostii guvernanti comparati cu dracul lasau salariatii tvr in posturi cu sacrificiul unui sfert de salariu!Actualii promitind marea cu sarea ii dau afara lasind oamenii sa inteleaga ca au schimbat pe dracul cu mama lui!Somnul ratiunii naste monstri !Propun pt cei ramasi in tvr ca imnul  tarii la inceperea emisiei sa fie cu sonorul la maxim si repetat la fiecare ora exacta!Desteapta-te romane!

  2. Si la Ford se vor da afara 1000 de salariati in 2013.  Voi,TVR,ne-ati bagat mana in buzunar lunar,noua,tuturor romanilor si ati tinut cu puterea,pe care ati sponsorizat-o.Ar trebui sa ramaneti maxim500 salariati,cu salarii obisnuite,nu cu mii de euro lunar,pe banii romanilor.

LĂSAȚI UN MESAJ