De două ori pe an, ziua și noaptea au aproximativ aceeași durată, atât în emisfera sudică, cât și în cea nordică. Acest fenomen poartă numele de echinocțiu. Anul acesta, toamna astronomică începe în 22 septembrie la ora 22,21, potrivit Observatorului Astonomic „Amiral Vasile Urseanu”. În aceeași zi, în emisfera australă începe primăvara. Echinocțiul de toamnă, care marchează intrarea în toamnă, nu se produce la aceeaşi dată datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când avem calendarul gregorian (anul 1582), echinocţiul de toamnă s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie, dar cel mai frecvent a avut loc la 22 sau 23 septembrie. La echinocţiul de toamnă, ca și la cel de primăvară, ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ.
În 22 septembrie la ora 22,21 este momentul în care Soarele trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc, potrivit site-ului www.astro-urseanu.ro.
După echinocţiul de toamnă, ziua devine tot mai scurtă iar noaptea tot mai lungă, până la solstiţiul de iarnă, din 21 decembrie 2020.
În zona Polului Nord începe lunga noapte polară, iar în cea a Polului Sud, Soarele va sta deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primăvară.
Potrivit tradiției populare, după cum va fi timpul în această zi așa va fi și anul viitor: dacă plouă dimineața, va fi primăvară ploioasă; dacă soare la amiază înseamnă an bun; dacă plouă în cursul zilei, va fi an ploios, dacă este soare, va fi an secetos; vremea posomorâtă înseamnă toamnă rea, tunetele anunță toamnă lungă. Se crede de asemenea că stadiul viermelui din gogoașa de stejar prezice dacă anul va fi sec sau mănos.
Încheierea sezonului cald aduce cu sine începerea școlii, apropierea sărbătorilor, dar și sezonul de gripă. Aerul devine mai aspru, mai uscat, vântul este mai rece și zilele sunt tot mai scurte, iar temperatura scade gradual; mai mult, pot apărea schimbări drastice de temperatură. Toate aceste modificări, deși normale, pot avea consecințe negative asupra sănătății și stării de spirit. Una dintre soluțiile la îndemâna oricui pentru prevenirea bolilor de sezon, o reprezintă creșterea imunității. Vitaminizarea de toamnă ajută la prevenirea răcelilor comune și a depresiilor din sezonul rece. Vitaminele care ajută la creșterea rezistenței sistemului imunitar sunt: vitamina C, vitamina A, vitamina E și vitamina B6.
De-asemenea legumele de toamnă sunt generoase cu noi în ceea ce privește necesarul de vitamine pentru întărirea sistemului imunitar.