Klaus Iohannis a trimis înapoi în Parlament legea care permitea împușcarea urșilor agresivi

0
294
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Președintele Klaus Iohannis a trimis luni la reexaminare legea care aprobă metodele de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora. Un amendament depus de UDMR și aprobat de Parlament prevedea că urșii vor putea fi împușcați și în afara localităților, fața de varianta inițială a Ordonanței de Urgență care dădea voie autorităților să intervină doar în cazul în care ursul ataca în intravilan. Președintele spune că ar putea exista abuzuri, în lipsa unor prevederi clare. ,,Revine Parlamentului sarcina de a găsi un just echilibru între protejarea dreptului la viață și integritate fizică a persoanelor, pe de-o parte, și prevenirea atacurilor săvârșite de către animale sălbatice ce aparțin unor specii protejate, pe de altă parte, prin soluții legislative care să asigure un climat de siguranță în comunitățile direct afectate, dar să contribuie și la protejarea acestor specii”, se arată în cererea de reexaminare.
Parlamentul a adoptat în luna decembrie o lege de aprobare a Ordonanței de Urgență a Guvernului care prevedea intervenția în cazul urșilor agresivi. Potrivit unui amendament depus de UDMR și adoptat de deputați, urșii vor putea fi împușcați și în afara localităților. „Se vrea un braconaj ascuns”, au acuzat parlamentarii AUR la dezbaterile din plen, în timp ce parlamentarii UDMR au susținut cu urșii sunt „fiare” care pun în pericol viața și bunurile.
În acest moment este în vigoare Ordonanța de Urgență adoptată anul trecut de Guvern. Actul normativ prevede intervenția asupra urșilor prin alungare, tranchilizare, relocare ori extragere prin eutanasiere sau împuşcare.
Echipa de intervenție este condusă de primar/viceprimar și este formată din jandarm, vânător și medic veterinar, iar decizia daca animalul este ucis sau nu aparține echipei de intervenție.
Persoanele care împiedică prin orice mijloace intervenția imediată a autorităților în cazul urșilor pot fi sancționate cu amendă între 7.000 și 10.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ