În Joia Mare se vopsesc ouăle de Paște. Cum vor arăta și ce trebuie să facă o gospodină pentru ca ouăle de pe masa de sărbătoare să arate bine, reprezintă problema principală a zilei. Dorinţa de a folosi din ce în ce mai puţin substanţe toxice ne face să căutăm varianta naturală, iar în cazul vopsirii ouălor de Paşte există alegeri la îndemâna oricui. De la rețetele naturale tradiționale, cu foi de ceapă și frunzulițe de decor, la ouăle încondeiate, până la cele mai elegante și sofisticate modele, coșulețul cu ouă este garnisit de gospodine cu imaginație, în funcție de gustul fiecăreia. Pe lângă ouă vopsite în diverse culori, pe masa oricărui creștin român care ține la tradiție se vor afla cu siguranță și ouăle colorate simplu, în roșu. Cu toate că are o existență precreștină, în creștinism, oul roșu simbolizează sângele vărsat de către Iisus pentru lumea reprezentată sub forma oului, devenind element definitoriu al sărbătorii pascale. În satele românești, există tradiția ca ouăle pentru Paște să fie adunate din cuibar în Miercurea Mare, întrucât ouăle din această zi – alese atât pentru mâncare cât şi pentru a fi înroşite, nu s-ar strica până la Paşte.
Semnificația culorii roșii la ouă de Paște se referă la patimile lui Iisus Hristos, care, fiind bătut cu pietre, acestea s-au transformat în ouă roșii, sau când Fecioara Maria, a venit la crucea unde acesta era răstignit cu un coș cu ouă și acestea s-au înroșit de la sângele curs.
La noi, obiceiul încondeierii ouălor este răspândit peste tot în țară. Cromatica și motivele decorative diferă de la o regiune la alta, și chiar de la creator la creator, în funcție de imaginația fiecăruia.
Vineri se vopsesc ouăle roșii stimată redacție.
Stimate domn,
In celelalte regiuni ale tarii, cu exceptia Ardealului, ouale se inrosesc joia sau sambata. Asa spune biserica.