În vinerea din Săptămâna Luminată, creștinii ortodocși sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. Această sărbătoare ne aduce aminte de una dintre minunile Maicii Domnului, petrecută cu un orb. Înainte de a fi împărat, Leon cel mare a găsit într-o pădure un orb, care i-a cerut apă. La îndemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului să bea apa dintr-un izvor, iar orbul s-a vindecat de orbirea sa.
Pentru a mulțumi Maicii Domnului, când a ajuns împărat, Leon cel Mare a ridicat în apropierea izvorului o biserică unde s-au săvârșit apoi multe minuni. Această Biserică, situată în vechiul cartier Vlaherne, se mai vede și astăzi în Istanbul.
Conform tradițiilor și obiceiurilor din popor, în această zi erau sfințite fântânile pentru ca acestea să nu sece în perioadele fără ploi. Totodată, credința populară spune că oricine lucra în această zi era lovit de o boală iremediabilă.
De asemenea, o altă tradiție este legată de femeile care lăsau în biserică, peste noapte, în joia din Săptămâna Luminată, un vas cu apă. Cele care îl recuperau după slujba de vineri puteau folosi vasul respectiv pentru a se spăla de diferite necazuri.
În unele zone ale țării, tinerii adolescenți fac în această zi legământul juvenil. Conform obiceiului respectiv, acest lucru nu necesita martori și putea fi făcut în casă, cât și în grădini sau în jurul unui copac înflorit.