
Astăzi la Mănăstirea Constantin Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus se sărbătorește cel de al doilea hram al Mânâstirii, ”Izvorul Tomăduirii”. Primul hram al Mănăstirii este ”Adormirea MAicii Domnului”. Aici, an de an, se strâng mii de credincioși pentru a fi împreună la una dintre cele mai mari sărbători ortodoxe. În vinerea din Săptămâna Luminată, creștinii ortodocși sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. Această sărbătoare ne aduce aminte de una dintre minunile Maicii Domnului, petrecută cu un orb. Înainte de a fi împărat, Leon cel mare a găsit într-o pădure un orb, care i-a cerut apă. La îndemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului să bea apa dintr-un izvor, iar orbul s-a vindecat de orbirea sa. Pentru a mulțumi Maicii Domnului, când a ajuns împărat, Leon cel Mare a ridicat în apropierea izvorului o biserică unde s-au săvârșit apoi multe minuni. Această Biserică, situată în vechiul cartier Vlaherne, se mai vede și astăzi în Istanbul.
În amintirea acestei minuni, la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, în jurul unui izvor de apă care se găsește acum în curtea Mănăstirii, unde s-au făcut de-a lungul timpului minuni, a fost săpată o fântână. Înainte de săparea fântânii cu apă vindecătoare şi de ridicarea mănăstirii,în acea poiană a fost doar un izvor pe care oamenii l-au descoperit acum mai bine de 500 de ani. La scurtă vreme,au început vindecările celor care beau din apa lui. De aceea,a fost numit Izvorul Tămăduirii. Legenda spune că voievodul Matei Basarab a trecut şi el prin apropiere. O boală de piele îl chinuia de ani buni şi nu fusese vindecată nici de cei mai pricepuţi doctori. După ce s-a spălat cu apa izvorului pe mâini şi pe faţă,n-a trecut mult şi pielea a început să i se cureţe. Apoi,scăldându-şi întreg corpul în apa izvorului,domnitorul s-a vindecat în mod miraculos.
Mănăstirea Constantin Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, inițial, a avut o biserică de lemn, fiind construită în 1657, din inițiativa vornicului Preda Brâncoveanu. Între anii 1696 – 1707 s-a construit o biserică de zid, prin grija domnitorului Constantin Brâncoveanu. Mitropolitul Nicolae Bălan a început restaurarea bisericii în anul 1926, iar sfințirea a fost făcută în 1946, în timpul lui Mihai I, Regele Românilor, al cărui portret îl putem vedea pictat în interiorul bisericii, Regele Mihai I, fiind un al doilea ctitor al mănăstirii.
Stareții mănăstirii, au fost de-a lungul timpului:
Protosinghel Arsenie Boca – între anii 1940 și 1944
Arhimandrit Serafim Popescu – între anii 1944 și 1954
Arhimandrit Ioan Dinu – între anii 1955 și 1971
Arhimandrit Veneamin Tohăneanu – între anii 1971 și 1993
Arhimandrit Irineu Duvlea – între anii 1993 și 2000
Arhimandrit Ilarion Urs – între anii 2000 și 2015
Arhimandrit Atanasie Roman din 25 iunie 2015- prezent.