ISO Mediu Brașov nu dorește integrarea în Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor a unui depozit privat

0
121
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

La întâlnirea organizată de Consiliul Județean Brașov pe tema Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor, care a fost organizată marți la Brașov, s-a luat în discuție eliberarea de către Comitetul Director al ADI ISO MEDIU Brașov, a unui acord de principiu pentru integrarea în sistem a depozitului privat existent în județul Brașov. La începutul anului firma care gestionează acel depozit făcea un anunț asupra depunerii Raportului privind impactul asupra mediului pentru proiectul „Obținerea autorizației de construire Celula 4 Depozit Ecologic Zonal Braşov, prin excavare agregate minerale (perimetru temporar Durbav – FIN – ECO 4 )”, propus a fi amplasat în Județul Brașov, Municipiul Săcele, str. Rampei F.N. (C.U. nr. 51 din 11.02.2019 emis de Primăria Municipiului Săcele). Președintele Asociației ISO MEDIU BRAȘOV consideră că integrarea în sistem a unui depozit privat nu este sănătos pentru locuitorii municipiului Brașov.
,,În cadrul discuțiilor s-a solicitat semnarea de către Consiliul Director al ADI ISO MEDIU Brașov, a unui acord de principiu pentru integrarea depozitului privat existent. Consider, însă, că integrarea în sistem a unui depozit privat, amplasat în apropierea locuințelor și care a creat de-a lungul timpului mai multe probleme locuitorilor Municipiului Brașov, nu este sănătos pe termen lung – nici pentru proiect și implementarea acestuia, nici pentru Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor din județul Brașov și, cel mai important, nu este sănătos pentru locuitorii municipiului Brașov.
Sunt convins că este necesară crearea unei infrastructuri publice și este nevoie de o dezbatere publică reală cu cetățenii pe acest subiect care le afectează atât sănătatea, cât și resursele financiare. Soluția de integrare a depozitului de deșeuri existent poate funcționa eventual ca măsură de avarie, până la construirea unuia nou, dar atât. O dezbatere publică serioasă ar putea grăbi implementarea proiectului de către Consiliul Județean, care ar putea identifica o locație pe o rază de 30 de km față de cea mai mare aglomerare urbană a județului, așa cum dispun prevederile legale,,
a declarat, Gheorghe Sucaciu, președintele Asociației ISO MEDIU BRAȘOV
Pe de altă parte, reprezentanții Consiliului Județean spun că mecanismul financiar se derulează prin Ministerul Mediului, finanțarea este efectuată prin Programul Infrastructurii Mari, iar acolo sunt pașii pentru proiecte. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ISO MEDIU BRAȘOV, este constituită în scopul reglementării, înființării, organizării, finanțării, exploatării, monitorizării şi gestionării în comun a Serviciului de salubrizare pe raza de competentă a unităților administrativ-teritoriale, precum şi realizarea în comun a unor proiecte de investiții publice de interes zonal sau regional destinate înființării, modernizării şi/sau dezvoltării, după caz, a sistemelor de utilități publice aferente Serviciului pe baza strategiei de dezvoltare a Serviciului, în conformitate cu prevederile legislației europene și naționale.

LĂSAȚI UN MESAJ