
Creştinii ortodocşi şi cei romano-catolici sărbătoresc astăzi Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Acest praznic marchează un moment important din viaţa copilei de trei ani şi anume ziua în care Ioachim şi Ana au adus-o în Templul din Ierusalim.
Arhiereul Zaharia, a întâmpinat-o pe fecioară şi a purtat-o prin Templu. Apoi a aşezat-o pe a treia treaptă a altarului iar Maria a uitat de părinţii ei care s-au întors acasă uimiţi şi mulţumiţi că fetiţa nu a privit înapoi. Astfel, Fecioara a rămas în Templul Domnului timp de doisprezece ani, până la apropierea vestirii că în pântecul ei se zămisleşte Fiul lui Dumnezeu.
Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică este numită de popor Vovidenie, cuvânt tradus din vedenie, adică lumină. Tradiţia populară religioasă mai spune că, în noaptea de Vovidenie, cerul îşi deschide porţile si oamenii credincioşi pot să îl vadă chiar si pe Iisus Hristos. De aceea, în noaptea de Vovidenie, se dă de pomană pentru sufletul celor morţi chiar în cimitire şi se aprind lumânări la morminte, care nu se vor stinge niciodată. În Ţara Făgăraşului două biserici poartă hramul „Intrarea Maicii Domnului în biserică“. Este vorba de cea din Iaşi şi de cea din Vad.