Intrăm în Postul Crăciunului

0
31
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

indexCreștinii ortodocși se pregătesc pentru Postul Crăciunului. Potrivit calendarului bisericesc, vineri începe perioada celor 40 de zile de abstinență de la produsele lactate, carne și ouă. Această perioada se va încheia pe 24 decembrie. Așa că joi este ultima zi în care făgărășenii se mai pot desfăta cu mâncăruri de dulce.

Postul Crăciunului este al doilea ca importanţă, după cel al Paştelui. Aşa cum a hotărât Sinodul local din Constantinopol, în anul 1166, postul durează 40 de zile, din 15 noiembrie până la 24 decembrie. Se spune că, în această perioadă, creştinii ortodocşi care postesc se curăţă atât trupeşte, cât şi sufleteşte. Ca în orice post, carnea, ouăle şi produsele lactate vor fi excluse complet din alimentaţie. Prin urmare, doar legumele, verdeţurile şi fructele vor putea fi consumate de cei care postesc.
De asemenea, miercurea şi vinerea, nu se mănâncă untdelemn şi nu se bea vin. În Postul Crăciunului, avem dezlegare la peşte în fiecare sâmbătă şi duminică, mai puţin în zilele de 16 şi 17 noiembrie, când este doar dezlegare la ulei şi vin. În ziua de Ajun se mănâncă de abia seara şi doar: grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte din făină. În timpul postului se pot folosi vasele în care s-a mâncat de dulce, dacă sunt bine spălate, dar nu se pot folosi lingurile de lemn. Acestea trebuie schimbate.
Se spune că decât să pofteşti, mai bine nu mai ţii post. Nu este aşa! A pofti la mâncăruri este doar o ispită, iar a mânca de dulce, adică ouă, carne, produse lactate, reprezintă încălcarea rânduielilor postului.

LĂSAȚI UN MESAJ