Începe postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

0
64
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Postul Sfinţilor Petru şi Pavel nu are o dată fixă şi diferă de la an la an în funcţie de cum pică Paştele. În 2021, postul Sfinților Petru și Pavel începe în data de 22 iunie și durează 7 zile, până pe 29 iunie. În zilele de sâmbătă și duminică în acest post este dezlegare la pește. De asemenea, și pe data de 24 iunie, credincioșii au voie pește deoarece se sărbătorește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. În vechime, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel era numit Postul Cincizecimii, datorită darurilor Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinții Apostoli. Încă din secolul al IV-lea, există primele mărturii referitoare la Postul Apostolilor Petru și Pavel, în Constituțiile Apostolice. La început, acest post era ținut numai în cercurile monahale și mult mai târziu s-a extins și în rândul credincioșilor. În tradiția românească, sărbătoarea Sfinților Apostoli este cunoscută sub numele de Sânpetru de vară; această marchează miezul verii agrare și începutul secerișului.
Sfântul Pavel, numit şi „Apostolul Neamurilor”, s-a născut într-o familie de iudei înstăriţi, între anii 1-5 d.H. Numele său evreiesc era Saul ( în traducere- furtună) şi descindea din neamul lui Veniamin. Saul a fost crescut şi educat în tradiţia iudaică şi a studiat la şcoala vestitului învăţat Gamaliel. Zelos păzitor al Legii în care a fost educat, Saul a fost şi un vestit prigonitor al creştinismului, pe care îl considera un duşman de moarte al tradiţiei legaliste iudaice. Ca persecutor al creştinilor, el a participat la uciderea Arhidiaconului Ştefan. În drum spre Damasc, unde se ducea să-i aresteze pe creştinii din acea zonă, a fost martorul unui eveniment incredibil pentru convingerile lui religioase. Iisus i s-a arătat, învăluit într-o lumină strălucitoare şi i s-a adresat :”Saule, Saule, de ce mă prigoneşti?” Acesta este un moment de răscruce care îi va schimba cursul vieţii. Atunci, el s-a creştinat. Astfel că cel dintâi prigonitor al creştinismului a devenit un mare apărător al acestei religii.
Episcopul Damascului, Anania, L-a botezat în anul 34-35 cu numele de Pavel. După botez, Pavel şi-a recăpătat vederea, pierdută în timpul revelaţiei, în drum spre Damasc. Pentru noile convingeri religioase, Pavel a fost arestat de trei ori. De la Apostolul Neamurilor ne-au rămas 14 epistole valoroase, iar cea scrisă în anul 66 (ultima) este considerată Testamentul său spiritual.
A sfârşit muceniceşte prin decapitare (pentru că era cetăţean roman) pe Muntele Vatican, în aceeaşi zi cu Sfântul Petru, în timpul împăratului Nero.
Sfântul Apostol Petru era pescar din Betsaida, la Marea Galileii, și se chema Simon, înainte de a se întâlni cu Domnul Iisus. Era fratele Sfântului Apostol Andrei, Cel întâi chemat la slujirea credinței. Petru era cel mai vârstnic dintre cei doisprezece ucenici. Era o fire înfocată, cinstită și plină de rodire pentru domnul Hristos.

LĂSAȚI UN MESAJ