Încep înscrierile la programe de finanțare pentru afaceri neagricole în mediul rural

0
247
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Firmele și PFA-urile vor avea la dispoziție, începând de luna asta, două programe de finanțare pentru afaceri neagricole în mediul rural, cu fonduri care vor ajunge la mai mulți solicitanți decât până acum – submăsura 6.2 și submăsura 6.4. Prin intermediul acestora, se vor putea cere sume nerambursabile de până la 200.000 de euro, o parte din bani fiind virați în avans.
Pentru submăsurile 6.2 și 6.4 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, autoritățile au anunțat recent că vor începe înscrierile în cursul lunii septembrie 2021. În acest context, Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere un proiect de ordin prin care va ajusta regulile celor două submăsuri, cel mai probabil înainte de a începe înscrierile.
Referitor la SM 6.2, programul vizează acordarea unui sprijin pentru înființarea de noi activități neagricole în zonele rurale. Ajutorul nerambursabil va putea fi de 50.000 de euro sau, în cazul activităților de producție, de 70.000 de euro. Referitor la SM 6.4, programul vizează un sprijin pentru investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole în zonele rurale. Ajutorul nerambursabil va putea fi de până la 200.000 de euro. În ambele submăsuri, finanțarea se acordă parțial în avans, iar potențialii beneficiari sunt, în esență, PFA-urile, firmele, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale.
Iată care sunt principalele noutăți:
Bugetul va fi majorat, ceea ce înseamnă că mai multe afaceri vor putea cere bani de la stat. Se prevede că bugetul alocat celor două submăsuri se va majora de la aproximativ 280 de milioane de euro la aproximativ 430 de milioane de euro. Astfel, numărul estimat al beneficiarilor va crește de la aproximativ 1.900 la aproximativ 2.600, în cazul SM 6.2, și de la aproximativ 900 la aproximativ 1.300, în cazul SM 6.4.
Vor fi aduse modificări la domeniile acoperite de cele două submăsuri. În cazul SM 6.2, sintagma „servicii agroturistice de cazare” va fi înlocuită cu „structuri de cazare de tip camping, parcuri de rulote, bungalow-uri”, iar la serviciile turistice de agrement și alimentație publică se va preciza că este vorba inclusiv de puncte gastronomice locale. În cazul SM 6.4, sintagma „servicii agroturistice de cazare” va fi înlocuită cu „modernizarea/ extinderea/ dotarea agropensiunilor, înființarea/ modernizarea/ extinderea/ dotarea structurilor de cazare de tip camping, parc rulote, bungalow”, iar la serviciile turistice de agrement și alimentație publică se va preciza că este vorba inclusiv de puncte gastronomice locale.
Vor fi schimbări la condițiile submăsurilor. În cazul SM 6.2, se va introduce o condiție suplimentară de a începe implementarea planului de afaceri în maximum șase luni de la data deciziei de acordare a sprijinului. În cazul SM 6.4, se va stabili că inclusiv sediul social, nu doar punctul de lucru unde se implementează proiectul cu bani nerambursabili, va trebui să fie în spațiul rural.
Noi criterii după care se vor ghida autoritățile la selectarea beneficiarilor. Pentru SM 6.2, selecția proiectelor ce vor primi finanțare va fi influențată, mai nou, de prioritizarea activităților de producție, de prioritizarea serviciilor medicale, de prioritizarea digitalizării pentru eficientizarea activității și de prioritizarea acțiunilor de protecție a mediului. Pentru SM 6.4, selecția proiectelor ce vor primi finanțare va fi influențată, mai nou, de prioritizarea serviciilor medicale, de prioritizarea digitalizării pentru eficientizarea activității și de prioritizarea activităților de producție.
Vor fi mai multe tipuri de cheltuieli eligibile. Pentru SM 6.4, vor fi eligibile, mai nou, cheltuielile pentru extinderea și/sau modernizarea și dotarea agropensiunilor, înființarea, extinderea și/sau modernizarea și dotarea structurilor de cazare de tip camping, parc rulote, bungalow-uri, înființarea, extinderea și/sau modernizarea și dotarea structurilor de alimentație publică, inclusiv punctul gastronomic local, investiții intangibile (achiziționarea sau dezvoltarea de software și achiziționarea de brevete, licențe, drepturi de autor, mărci). Totodată, vor deveni neeligibile cheltuielile pentru înființarea de agropensiuni, pensiuni, hoteluri.
Sursa:avocatnet.ro

LĂSAȚI UN MESAJ