In memoriam Octavian Paler

2
69
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Oameni de suflet, oameni de cultură făgărăşeni, l-au omagiat miercuri pe prozatorul, eseistul, jurnalistul Octavian Paler. Este al patrulea an când se organizează un astfel de eveniment în memoria scriitorului originar din Ţara Făgărăşului. Simpozionul din acest an a fost unul mai deosebit, pentru că organizatorii au dorit să premieze mai mulţi elevi făgărăşeni, care au realizat eseuri despre marele publicist.

S-au scurs cinci ani de când simbolul culturii făgărăşene a trecut în nefiinţă. Iubitorii de cultură din municipiu nu l-au uitat pe cel care a fost Octavian Paler şi au organizat miercuri, în sala Dietei, un simpozion dedicat memoriei unuia dintre cei mai mari jurnalişti din Ţara Făgăraşului.
„Este al patrulea an când se organizează comemorarea eseistului, jurnalistului, publicistului şi, în principal, omului de cultură Octavian Paler care, după mine, reprezintă simbolul a ceea ce înseamnă cultură pentru Ţara Făgăraşului. Dacă anii trecuţi am putut aduce un cvartet de coarde al orchestrei Radiodifuziunii Române, de această dată nu s-a mai putut, din cauza programului lor încărcat. Dar, cu susţinere locală, micii cântăreţi de la şcolile din municipiu au venit să se încânte cu muzica lor“, a spus Ion Mehedinţu, organizatorul evenimentului.


Zeci de făgărăşeni, iubitori ai adevăratelor valori ale culturi româneşti, au participat miercuri la simpozion. Evenimentul din acest an a trezit şi interesul mai multor tineri elevi, care au compus eseuri dedicate lui Octavian Paler. Cele mai bune lucrări au fost premiate.
„În acest an venim cu ceva nou, din dorinţa de a realiza o promovare a domniei sale şi în rândul tineretului: am organizat un concurs de eseuri în toate liceele din Făgăraş. Profesorii de la catedrele de limba română ale liceelor au evaluat lucrările, iar cele mai bune au fost trimite către o comisie a Consiliului Local. Acum, în cadrul simpozionului, ele au fost premiate“, a mai spus Mehedinţu.


Fragmente din creaţiile lui Octavian Paler au fost readuse la viaţă de către participanţii la simpozionului. Este al patrulea an când această comemorare are loc.
(Alina ROMAN)

2 COMENTARII

  1. A fost un om deosebit.Cred ca merita un bust în Făgăraș,ca,Consiliul Local din Lisa au lăsat Cabana Urlea în paragina de apai sa -i ducă capul sa aprobe bani pentru un bust.prozatorul, eseistul, jurnalistul Octavian Paler,care s-a nascut in satul Lisa.
    Cu respect.

  2. Nu va faceti probleme, edilii (trecuti sau actuali) nu au fost sau nu sunt interesati de statui in oras. Se gasesc doar doua (D-na Stanca si Badea Cartan. Asadar …

LĂSAȚI UN MESAJ