In memoriam Dumitru Fărcaş, la Rupea

0
164
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Casa Orăşenească de Cultură din Rupea a găzduit vineri 25 octombrie un eveniment deosebit, în memoria taragotistului Dumitru Fărcaş.  Manifestarea a fost organizată de către Primăria Oraşului Rupea şi Asociaşia culturală „Junii Cetăţii“ Rupea. În cadrul evenimentului a avut loc un spectacol susţinut de „Junii Cetăţii“ Rupea, au fost prezentate alocuţiuni şi o expoziţie foto.

Dumitru Fărcaş s-a stins din viaţă anul trecut pe data de 5 august. Împlinise 80 de ani în urmă cu câteva luni, ocazie cu care a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios“ în grad de cavaler.

Născut pe 12 mai 1938, Dumitru Fărcaş era originar din Maramureş, însă s-a stabilit în Cluj-Napoca după terminarea studiilor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“, în 1967.   La începutul carierei sale, începând cu anul 1959, Dumitru Fărcaş a făcut parte din Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania“, cunoscut atunci sub numele de Ansamblul „Maramureşului“, fiind membru fondator.  În 1962, a preluat Ansamblul „Mărţişorul“ al Casei de Cultură a studenţilor din Cluj-Napoca, împreună cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale. Din anul 1970 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Muzicieni din Elveţia „SUISSA“. Florin Piersic, despre moartea lui Dumitru Fărcaş: „Sunt înmărmurit. Mi-a murit un frate“   În anii 1977 şi 1999, artistul a primit din partea Institutului Smithsonian Washington DC, SUA, diplome de onoare.  De-a lungul carierei sale i s-a acordat titlul de Cetăţean de Onoare al oraşelor Phenian (Coreea de Nord), Cluj-Napoca, Bucureşti, Reşiţa şi Baia Mare.

LĂSAȚI UN MESAJ