În judeţul Braşov, clasa pregătitoare va funcţiona în şcoli

0
45
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Anul 2012 va aduce învăţământ câteva noutăţi impuse de legea educaţiei. Cea mai importantă dintre ele este introducerea clasei pregătitoare. Astfel, elevii născuţi în anul 2005 reprezintă ultima generaţie admisă în învăţământul primar fără să fi fost în clasa pregătitoare, din anul şcolar 2012 – 2013 aceasta devenind obligatorie. Pentru copiii născuţi în intervalul 1 septembrie 2006 – 31 decembrie 2006 părinţii vor putea opta dacă prelungesc încă un an grupa mare sau dacă cei mici merg în grupa pregătitoare. În cazul în care copiii născuţi în intervalul 1 septembrie – 31 decembrie rămân încă un an în gupa mare, în anul şcolar 2013-2014 vor intra în clasa pregătitoare.
Clasa pregătitoare se organizează în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică acreditate sau autorizate. Aceste clase pot funcţiona şi la grădiniţe.

La Braşov, potrivit inspectorului şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Dorel Agache, clasele pregătitoare vor funcţiona în şcoli. MECTS a mai pregătit o noutate: liceele cu promovabilitate sub 15% la examenul de bacalaureat din 2011 vor elabora pentru clasa a IX-a un plan de şcolarizare diminuat cu cel puţin o clasă. De asemenea, măsura privind introducerea costului standard per elev şi a principiului „finanţarea urmează elevul” se aplică din anul 2012.
În plus, din 2012, concursul de titularizare va fi organizat la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ. O altă noutate vizează organizarea învăţământului profesional.

O noutate ce se aplică din acest an şcolar o reprezintă săptămâna numită „Şcoala altfel”, programată înaintea vacanţei de primăvară, care va fi dedicată activităţilor extraşcolare şi extracurriculare. În acea săptămână urmează să aibă loc şi faza naţională la olimpiadele şcolare. Programul „Şcoala altfel” va cuprinde acelaşi număr de ore ca o săptămână normală de cursuri. În cadrul programului vor avea loc activităţi culturale, tehnico-ştiinţifice, sportive, de voluntariat, de responsabilizare socială, de implicare în societate, activităţi educaţionale pentru sănătate, educaţie ecologică, protecţia mediului, educaţie rutieră, prevenirea incendiilor. Vacanţele de primăvară şi de iarnă din anul şcolar în curs sunt mai lungi, fiecare cu câte o săptămână, însă elevii şi preşcolarii nu vor mai avea vacanţa din luna februarie ca până acum, potrivit calendarului aprobat de MECTS.

LĂSAȚI UN MESAJ