În ce ţară trăim!?

0
48
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

ciocoiu-edit3Mai fac un exerciţiu şi săptămâna aceasta şi scriu editorialul înainte de aflarea rezultatului exit-poll-urilor. Înainte de a afla cine ne va conduce pentru următorii 5 ani.

O campanie electorală care a coborât ştacheta moralităţii şi bunului simţ mai jos decât un băţ de limbo-dance. Nişte candidaţi care ne-au ocupat tot spaţiul real şi virtual cu atacurile şi promisiunile lor. Nişte partizani ai acestora în stare să susţină, dincolo de orice logică, cum că albul e negru şi negrul e alb, doar pentru că ,,aşa e bine pentru şefu”. La acestea se adaugă o presă mai înverşunată ca niciodată, lăsând la o parte orice urmă de obiectivitate, deontologie sau bună credinţă. Din interes, din convingere sau din ordin. Un zgomot, o hărmălaie, o furie, o zâzanie care ne-au adus la saturaţie, în pragul unei crize de nervi. Pe cei care am făcut imprudenţa să-i ascultăm sau să discutăm cu ei şi despre ei!

Cam acesta e peisajul unei Românii mai ,,rupte” ca niciodată şi a unui popor mai învrăjmăşit decât la mineriadele din 1990. Aici am ajuns. Nu vreau să fiu cobe, dar ferească Dumnezeu să fie un rezultat strâns, o victorie pe muchie de cuţit, contestabilă. Din ambele sensuri. Dacă vreuna din părţi nu-şi va recunoaşte înfrângerea, iar partidele îşi vor mobiliza simpatizanţii întru susţinerea candidatului, ne paşte pericolul unor lupte de stradă. În loc să privim rezultatul alegerilor calmi şi civilizaţi, sărbătorindu-l pe Sfântul Nicolae, momentul ne prinde mai degrabă lustruindu-ne bâtele. La figurat sau chiar la propriu. Iată unde ne-a dus o clasă politică iresponsabilă şi prostia noastră de a–i crede. Sau de a ne lăsa manipulaţi de ei.

În ce ţară trăim? În ce ţară trăim! E deopotrivă o exclamaţie şi o întrebare retorică. Cu un răspuns, ne ajută scriitorul: ,, într-o ţară tristă, plină de umor”. De umor negru, poate. Chiar macabru. Pentru că numai într-o asemenea ţară, la întrebarea ,,Cine credeţi că va câştiga alegerile prezidenţiale?” e posibil răspunsul ,,Acela care va fura mai multe voturi!” E posibil. Chiar probabil.

Fără a retracta cele spuse mai spus, intervin cu o actualizare, scrisă luni la amiază. Nu-mi pot scoate din minte versurile unui cântec de-al lui Alexandru Andrieş: ,,M-am culcat sub Ceauşescu / M-am trezit sub Iliescu”. Nu altceva s-a întâmplat în noaptea dintre 6 şi 7 decembrie Ceea ce pot spune acum, lucruri pe care mi le asum, este că România a ratat o şansă. Şansa unui proiect, a unei stabilităţi şi a unei noi credibilităţi. Votul popular (fără disfuncţiile pe care mă feresc să le numesc fraude) a vrut altfel. Dacă pe basarabeni îi înţeleg, pe cei emigraţi la fel, evident e faptul că Ardealul l-a scos preşedinte pe Traian Băsescu. Nimeni nu e profet în ţara lui, dar eu cred că, de data asta, ARDEALUL S-A ÎNŞELAT.

Titlul unui film de demult spunea ,,Nu-i pace sub măslini”. Nici sub frunza de stejar nu va fi. Aşa cred eu.

1 COMENTARIU

  1. cind fsn a distrus dreapta autentica romaneasca iar razvratitii de acolo ce au format pd apoi pdl nu e greu sa intelegi ca nu toata lumea ce il voteaza pe basescu e neaparat mare fan pdl , dar au ales raul mai mic! a-ti observat o schema interesanta comunele beclean si sercaia unde proportia tiganilor e mare fata de alte localitati la fel ca si cartierele fagarasene combinat si galati au dat vot geoana! de ce nu va mutati in zona cu oameni ce gindesc la fel ca dvs?pai nu a-ti observat dracii batrini ce jubilau in spatele candidatului , relicva iliescu. unsurosul nastase .vicleanul hrebenciuc si nevazutii vintu ,felix motanul voiculescu . patriciu!
    bine ca s-au bucurat doar 24 ore! de ar durea prostia….oricum de n-om murii om duce-o rau…..am avut de ales intre doua rele si oamenii au ales raul mic….

LĂSAȚI UN MESAJ