În ce situații NU se poartă masca la școală

0
309
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

S-au redeschis școlile din 8 februarie și marea problemă a elevilor și profesorilor o reprezintă purtatul măștii. Pentru ca lucrurile să fie clare,  ministrul învățământului și cel al sănătății au elaborat un document comun care arată care sunt excepțiile de la purtarea măștii. Potrivit acestui document comun semnat de Sorin Cîmpeanu și Vlad Voiculescu și publicat duminică seara, 7 februarie, cu doar câteva ore înaintea  redeschiderii majorității școlilor, sunt 5 excepții de la purtarea măștii, stipulate de legislația actuală.
În funcție de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unității, pot exista unele excepții, de la purtatul măștii, în conformitate cu dispozițiile cuprinse la subpct 2, Pct. I din Anexa Ordinului 874/81/2020, astfel:
a) angajatul este singur în birou
b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
c) persoana desfășoară activități fizice intense şi/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.);
d) prezentatorii TV şi invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
e) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.
Persoanele alergice la materialele din care sunt confecționate măștile pot purta măști confecționate din alte materiale decât cele la care se știu alergice sau alte forme de protecție (de exemplu viziere).
Persoanele cu afecțiuni respiratorii cronice cu capacitate redusă de oxigenare au un risc crescut de a dezvolta forme severe de COVID-19 și de aceea este recomandată participarea lor on-line la activitățile didactice în locul prezenței fizice fără mască.
Astfel, din dispozițiile legale mai sus menționate, rezultă că excepțiile se aplică în funcție de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unității, sau de medicul curant pentru persoanele ce prezintă alergii.
În Ordinul comun pentru redeschiderea școlilor, regulile privind purtarea măștii sunt următoarele:
a) masca de protecție este obligatorie pentru întreg personalul unității de învățământ și va fi purtată în sălile de clasă, în cancelarie, în timpul deplasării în incinta unității de învățământ și în timpul pauzelor, atât în interior, cât și în exterior;
b) masca de protecție este obligatorie pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal și pentru studenți și va fi purtată în sălile de clasă, în timpul deplasării în incinta unității de învățământ și în timpul pauzelor, atât în interior, cât și în exterior;
c) masca de protecție nu este obligatorie în cazul preșcolarilor;
d) schimbul măștii de protecție între persoane este interzis.

Precizările comune ale celor doi miniștri AICI

 

sursa:edupedu.ro

LĂSAȚI UN MESAJ